ZADAR - Novi mediji HTV-a doznaju da će Hrvatski fond za privatizaciju u subotnjem izdanju Vjesnika objaviti međunarodni natječaj za privatizaciju brodogradilišta.

Hrvatska je Vlada 11. srpnja donijela odluku o raspisivanju javnog poziva za privatizaciju pet državnih brodogradilišta - Brodotrogira, Kraljevice, 3. maja, Brodograđevne industrije Split i Brodosplitova brodogradilišta specijalnih objekata (BSO). Pulski Uljanik u privatizaciju će pod drukčijim uvjetima od ostalih.

U prodaju po nominalnoj vrijednosti dionica samo će BSO, za koji se traži 18,16 milijuna kuna, dok će Brodotrogir, Kraljevica, 3. maj i splitsko brodogradilište u privatizaciju pod posebnim uvjetima, odnosno po jednu kunu.

Rok za podnošenje ponuda bit će 60 dana, a o odabiru ponude odlučivat će posebno povjerenstvo, koje će činiti predstavnici Vlade, HFP-a, Hrvatske brodogradnje-Jadranbroda, uprava i sindikata.

Sindikat metalaca Hrvatske 14. srpnja je od Vlade zatražio odgodu privatizacije hrvatskih brodogradilišta i zaprijetio štrajkom. Smatraju kako nije vrijeme za prodaju brodogradilišta jer je stanje u brodogradnji dramatično. Ako se privatizacija ipak provede kako je odlučila Vlada, Sindikat će mogućim kupcima ponuditi socijalni sporazum koji bi ih obvezivao da osiguraju nastavak djelatnosti i ulaganje u razvoj brodogradnje te 25 posto plus jedna dionica za radnike, odnosno kontrolni paket na barem pet godina.