SPLIT  - Direktor građevne tvrtke "Konstruktora" Željko Žderić, kojeg je, kao i još četvoricu hrvatskih državljana, potkraj prošlog tjedna državno odvjetništvo u Splitu optužilo da su u privatizaciji tog poduzeća za najmanje 2,093.140 kuna oštetili Hrvatski fond za privatizaciju, danas je izjavio kako je "Konstruktor" privatiziran zakonito te je dobacio optužbe da je fond oštećen.

"Apsolutni autoritet u tom području pregledao je svu dokumentaciju i u svom izvješću potvrdio da je sve zakonito", rekao je Žderić danas kasno popodne za Radio Split komentirajući privatizaciju "Konstruktora".

Žderić je odbacio optužbe da je fond u tom slučaju oštećen.

"Fond je morao izdati rješenje o pretvorbi, ali nije - oglušio se nekoliko godina. Zbog toga je tvrtka otišla u stečaj, koji je jedan od načina pretvorbe. Sad se fond osjeća oštećenim. Mi nismo nikoga oštetitli, a ako je netko nekoga oštetio, to je fond", kazao je Žderić.

Državno odvjetništvo je, osim Žderića, optužilo još četvoricu članova upravnog odbora "Konstruktora": Ivicu Mladinea, Nedjeljka Ževrnju, Berislava Basića i Josipa Kuzmanića. Njih se tereti da su od travnja 1992. do kraja 1996. zlorabili položaj i ovlasti u gospodarskom poslovanju u vezi s privatizacijom "Konstruktora" te da su svojim radnjama, kako se navodi, pribavili više od dva miljuna kuna i tako oštetili HFP.

U međuvremenu, kad je državno odvjetništvo podignulo optužnicu, otkriveno je da je jedan od petorice optuženika Nedjeljko Ževrnja umro prije pet godina te će Općinski sud u Splitu obustaviti kazneni postupak protiv njega.