Dr. Ivica Vlatković, poznati zadarski maslinar, koji je nagrađen brojnim priznanjima smatra kako je budućnost maslinara u autohtonim sortama i ekološkom maslinarstvu. Rekao je to na nedavnom primanju kod zadarskog župana Stipe
Zrilića na imanju Šime Gazića "Vrata Velebita" gdje su se na inicijativu župana okupili najbolji maslinari s područja Zadarske županije.

Autohtone sorte Oštrica, mašnjača i puljka na manifestaciji Maslina u Splitu dobile su najviše priznanja i to je nešto na čemu treba graditi budućnost smatra dr. Vlatković i ističe kako još predstoji veliki posao kada su u pitanju autohtone sorte. Potrebna je DNK analiza i te sorte se još moraju identificirati, potvrditi i zaštititi.

- Treba pokrenuti edukaciju vlasnika ugostiteljskih objekata, kuhara i konobara.
Jedina ispravna budućnost vrhunskih ulja je ako vidite da konobar -kako servira vrhunsko vino, na isti način da servira i vrhunsko ulje. Ta inicijativa može poteći od samih turističkih djelatnika do ljudi koji su zaduženi za poljoprivredu, a senzorna analitička grupa Olea Zadar već se godinama nudi da će doći u same ugostiteljske objekte i ponuditi besplatnu edukaciju. Jer mislim da se mora ispričati priča o maslinovom ulju svakom gostu, rekao je dr. Ivica Vlatković, koji je primio toliko priznanja da stručnjaci u maslinarstvu šale kako je to "sramota".