ZADAR - Tvrtka Cemex ugovorila je sa Strabagom, glavnim izvođačem radova na Novoj luci Gaženica, kako će im isporučiti 100 tisuća kubika betona. Cemex, velika korporacija sa sjedištem u Meksiku, uposlit će svoje pogone u Kaštelanskom zaljevu s ovim velikim poslom. Kolika je vrijednost tog posla, ostaje poslovna tajna, a beton već stiže u Gaženicu od 1. srpnja.


No, Cemex neće biti jedini u tom projektu koji zapravo znači izgradnju polovicu lučke infrastrukture. Dio posla prebacit će se i na jedinu zadarska betonara koju su prije nekoliko godina podigli Vodoinstalacija i Gramat nekretnine.
Stagnacija u građevinarstvu dovela i do poslovnih problema tvrtke Akropola koja je vlasnik te, na zadarskom području, jedine legalne tvornice betona.
Sam Strabag će za gatove i obale proizvesti 140 tisuća kubika na licu mjesta.
Betonara je podignuta, ali ne radi jer se čeka građevinske dozvola.


Zahtjev je podnesen prije nešto više od mjesec dana budući da investitori - Lučka uprava Zadar kao ni sami izvođači nisu znali da li za montažni objekt treba rješenje o izvođenju (supstitut za građevinsku dozvolu) nakon što su dobili lokacijsku dozvolu. Dozvola se očekuje od Ministarstva graditeljstva koje će u ovom slučaju, obzirom da se radi o državnom projektu, vjerojatno biti ažurnije u odnosu na dosadašnju praksu čekanja godinu dana na dozvolu za betonaru.