Ovaj savjet HNB-a i ovaj guverner neće dopustiti nikakvu promjenu monetarne politike, a ne bi bilo dobro da na takve promjene pristane i novi saziv - riječi su ekonomista Željka Lovrinčevića s prošlotjednog savjetovanja ekonomista u Opatiji.

 

Kao i dosad, monetarna je politika zauzela značajan prostor u izlaganjima sudionika s manje-više poznatim stavovima i akterima. Profesor Ekonomskog fakulteta Ivan Lovrinović branio je svoj stav da bi HNB morao biti fleksibilniji, pa i uz cijenu programirane inflacije i slabljenja tečaja, dok je Lovrinčević uporan u stavu da prilagodbu treba provoditi putem reformi i fiskalne politike. Spominje se pri tome da je tečaj kune precijenjen do 10%, pa kad se rasprava iz sfere visoke ekonomije prenese na realni život dvojba se vrti oko toga treba li kunu braniti na 7,50 ili bi za zdravlje nacionalne ekonomije bilo bolje da otkliže na 8,25? Eurski dužnici vjerojatno nemaju dilema žele li skuplju ratu kredita, sve dok rade i primaju plaću. Izbor postaje puno teži kad ljudi ostanu bez posla ili dijela plaće, a ekonomisti sugeriraju da se Hrvatska našla upravo u tom začaranom krugu i sad je pitanje kako će iz njega izaći.

Kao ni prethodnih nekoliko godina Željko Rohatinski nije aktivno sudjelovao na skupu u Opatiji, ali se ondje odmarao te je preko Novog lista poručio da ipak neće stajati po strani kad je posrijedi budućnost monetarne politike, pa i izbor novog guvernera.

Neće, ali...

Rohatinski je izjavio je da podupire svog zamjenika Borisa Vujčića za nasljednika, no, bude li jačala suprotna struja koja želi tiskati novac i trošiti rezerve, tada bi pristao na treći mandat da spriječi taj scenarij. Kukuriku koalicija kao izvjesni pobjednik izbora nije se još izjašnjavala o kadrovskim potezima u HNB-u. Špekuliralo se da ozbiljno računaju s Vujčićem, no u koaliciji ima mišljenja da bi se moglo razgovarati i s Rohatinskim oko njegova trećeg mandata, ali nema konačne odluke. Upućeni vjeruju da je i neće biti do proljeća dok stvari oko nove vlade i ministara ne budu kristalno jasne.

Rohatinski je prije nekoliko mjeseci sam rekao da se povlači nakon što odradi drugi mandat jer se umorio te da bi karijeru nastavio u privatnom sektoru jer želi osigurati sigurniju starost. Sad spominje da bi možda i ostao, što neće biti moguće bez dogovora sa saborskom većinom. Moguće je da će okolnosti natjerati vladu da se o imenu guvernera izjasni i prije lipnja 2012.g, kada sadašnjem sazivu prestaje mandat, jer je i to jedan od elemenata po kojemu će se ocjenjivati rejting zemlje.