Kakvih 40 kilograma! Mi smo prošli mjesec u prosjeku izvozili u vrijednosti od otprilike 50 do 60 kilograma 14-karatnog zlata tjedno. Za sve to zlato dobili smo dozvolu Ministarstva gospodarstva te smo ga nakon prerade ocarinili i izvezli.

 

Za svaki gram imamo porijeklo i podatke prodavatelja, kao i izjave da se radi o njihovoj imovini. To znači da mi možda i jedini izvozimo legalno i za naše zlato se zna otkuda dolazi i kamo ide. Novac, pritom, dolazi u Hrvatsku, a ne ide iz nje - tvrdi 27-godišnji Loris Dessardo, prokurist Auro Domusa.
Posluju već 82 godine

Ime tvrtke u javnosti je odjeknulo kada su se, od listopada prošle godine, više puta našli na meti organizirane bande pljačkaša koja je ovih dana uhićena najviše zahvaljujući Dessardovoj suradnji s policijom. Sve otkupne poslovnice, njih 215 u svim velikim i većini manjih hrvatskih gradova, imaju videonadzor čije snimke na velikim ekranima u riječkoj središnjici, u realnom vremenu, prate dva zaposlenika. U videonadzor su, kaže Dessardo, uložili oko dva milijuna kuna, a svaku sumnjivu osobu odmah prijave policiji.

 

- Čisti smo izvoznici, a sva potraživanja državi uredno plaćamo. S obzirom koliko donosimo u proračun, na naših više od 500 radnika hranimo još najmanje 1500 obitelji - kaže Dessardo.

- Imamo ogromne troškove, od zakupa prostora, transporta, plaća s porezima i doprinosima državi, koja od naše tvrtke u proračun dobiva milijune, do troškova proizvodnje, uprave i održavanja.

Naš cilj nije zaraditi od danas do sutra jer tada ne bismo ulagali u mrežu od 300 planiranih poslovnica, nego bismo danas zaradili i sutra zatvorili. Ali, naša obitelj posluje, proizvodi, zapošljava ljude već 82 godine - govori Dessardo.
Tajna talionica

Loris je, naime, potomak jedne od najpoznatijih zlatarskih obitelji liburnijskog kraja, a tvrtku je lani osnovao sa zaručnicom Anđelkom Džale i do danas su se prometnuli u jednog od najjačih igrača na zahuktaloj hrvatskoj sceni otkupljivača zlata i srebra. Kilogram čistog zlata u poluzi, koji se dobiva od 1,71 kilograma 14-karatnog zlata košta oko 35.000 eura. Znači da Auro Domus, s obzirom na spomenute količine, iz države svaki tjedan izveze zlato vrijedno do 1,2 milijuna eura. Prošli su mjesec državi platili oko 1,348.000 kuna poreza, o čemu nam je Dessardo predočio dokumentaciju. Lomljeno zlato i srebro prerađuju u poluproizvod i izvoze ga u EU. Taj se proces odvija u njihovoj talionici na tajnoj lokaciji u pograničnoj zoni.
Sumnjivi šverceri

- Radi se o procesu taljenja u poluge koje se potom kemijskim putem prerađuju u zlato i srebro visoke čistoće. Nakon kemijskog, zlato ide u elektrolitičko rafiniranje u inozemstvu i tek je onda spremno za prodaju.

Mnogo je rada u teškim uvjetima potrebno da se zlato preradi, talište mu je iznad 1064 Celzijeva stupnja, rafinira se u opasnim kiselinama i zahtijeva stručnost te poznavanje vještina - objašnjava Dessardo. Svaki zaprimljeni gram zlata uredno bilježe te dokumentiraju podatke s osobnih iskaznica prodavatelja koji potpisanom izjavom jamče da je zlato njihovo.