Najnovija informacija kojom vrve internetski portali kaže kako je švicarska kompanija Montana Tech Components (MTC), zajedno sa svojom tvrtkom kćeri Alu Menziken, dogovorila s austrijskom Hypo Group Alpe Adria bankom preuzimanje dviju njihovih hrvatskih tvrtki, zadarskog Aluflexpacka i šibenske tvrtke TLM-TVP. O složenom međuodnosu Aluflexpacka i drugih tvrtki koje je preuzimao ne možemo utvrđivati o detaljima, no ono što se pamti je da je Aluflexpack zapravo bio kupac dijela TLM-a s grupom hrvatskih tvrtki.

Vijest o preuzimanju potvrdila je tvrtka Montana Tech Components američkoj agenciji Bloomberg, no nije objavljena cijena preuzimanja. MTC će većinski udjel u tvrtkama Aluflexpack i TLM-TVP preuzeti nakon što dobije odobrenje regulatora. Uključenost Blooberga u informiranje o ovoj korporaciji automatski znači da se radi o tvrtki iz svjetskih vrhova.
Nekadašnji Folijaplast

Navodi se kako su ove dvije hrvatske tvrtke imale su zajednički prihod od oko 240 milijuna eura 2010. godine, poslovale su s gubitkom i imaju više od 1000 zaposlenih na šest lokacija, pet u Hrvatskoj i jednoj u Poljskoj.

Sam Aluflexpack iznikao iz nekadašnjeg Folijaplasta te ima redovito prihode iznad 600 do 700 milijuna kuna čime je u Zadarskoj županiji druga tvrtka prema ukupnom prihodu nakon Tankerske plovidbe.

Najbitniji su dakle, kada je riječ o izvozu, ali i zaposlenosti i najsnažniji su oslonac preživjele industrije u ovom kraju.

Većinski vlasnik i predsjednik Uprave i Nadzornog odbora MTC-a je Michael Tojner, financijski investitor iz Beča. Sjedište MTC-a je u Švicarskoj, kompanija proizvodi aluminijske komponente za avioindustriju, dobavljač je za Boeing i Airbus, a pod njom je i proizvodnja mikrobaterija Varta.

MTC je u priopćenju najavio da želi uključiti hrvatske kompanije u zajednički razvoj novih proizvoda u području zelenih tehnologija, avio i svemirske te autoindustrije i pakiranja. U Hrvatsku žele dovesti modernu proizvodnu opremu te osnovati Tehnološki centar.

Godišnji prihodi MTC-a iznose oko 400 milijuna eura, a trenutno zapošljava 2.800 ljudi na 21 lokaciji diljem svijeta. Najavljeno je kapitalno ulaganje (CAPEX) od 40 do 60 milijuna eura u Aluflexpack i TLM-TVP.

Ugovor je navodno već potpisan 3. veljače, a čeka se odluka regulatora da bi se prišlo dovršetku posla.

- Grupacija Alu Menziken, kao dio MTC-a, ima 100-godišnju tradiciju u razvoju i proizvodnji visokokvalitetnih aluminijskih profila i gotovih komponenti i svjetski je lider u proizvodnji laganih i srednje teških profila za avioindustriju. Kako su naši proizvodni limiti na postojećim lokacijama dosegnuti, dodatnu proizvodnju želimo prebaciti i ostvarivati upravo u Hrvatskoj. Vjerujemo da će hrvatske kompanije profitirati ulaskom u vodeću europsku grupaciju s izvanrednim znanjem i iskustvom te iznimnim rezultatima u aluminijskom biznisu. Naš je pristup pronaći najbolje rješenje za sve uključene strane. Stoga smo uvjereni u uspješno ispunjenje svih uvjeta i uspješno zaključenje transakcije, izjavio je Kurt Ott, član Upravnog odbora MTC-a i predsjednik Upravnog odbora Alu Menzikena.