U Zagrebu, na adresi Varšavska 9, danas je službeno otvorena prva novouređena reprezentativna poslovnica Sberbank d.d. u Republici Hrvatskoj, u potpunosti usklađena s korporativnim standardima Sberbank grupacije. Sberbank, treća po veličini europska banka, u Republici Hrvatskoj posluje pod nazivom Sberbank d.d. od 18. siječnja 2013. godine kada je Volksbank d.d. preimenovana u Sberbank d.d., priopćeno je iz banke.

Jedini dioničar Sberbank d.d. je Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču - tvrtka-kćer Sberbank Rusije. Grupacija upravlja mrežom od devet univerzalnih banaka u osam zemalja srednje i istočne Europe - Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i u Ukrajini. Sberbank je akviziciju grupacije VBI (Volksbank International) okončala u veljači 2012. godine.

Sberbank Rusija jedna je od vodećih banaka u Europi te jedna od najvećih i najbrže rastućih globalnih financijskih institucija. Sberbank brend u 2012. je godini proglašen 13. najvrjednijim financijskim brendom u svijetu, s vrijednosti od 14,2 milijardi dolara, što u odnosu na 2011. godinu predstavlja povećanje od gotovo 3,4 milijarde dolara. Sberbank brend i nadalje je najvrjedniji ruski brend i drugi po vrijednosti među svim europskim bankama, ističe se u priopćenju.

Govoreći na ceremoniji otvorenja Sergej Gorkov, zamjenik predsjednika Uprave Sberbanke, izjavio je: "Ovdje u Hrvatskoj, kao i u cijeloj CEE regiji, želimo stvoriti snažnu i inovativnu banku te pouzdanog poslovnog partnera, a otvaranje ove rebrendirane poslovnice je prvi korak u tom smjeru. Sberbank se iznimno ponosi razinom kvalitete svojih usluga i tehnološkim prednostima koje nudimo našim klijentima, te nas stoga raduje što ćemo jednako visoku razinu usluge biti u stanju ponuditi i našim hrvatskim klijentima."

Uz to, od svibnja do srpnja ove godine, na dalmatinskoj će obali - uključujući Pulu, Dubrovnik, Zadar, Makarsku, Metković, Split i Šibenik - biti otvorene poslovnice preuređene po Sberbank standardima.

"Kao dio jedne od najvećih i najdinamičnijih bankovnih organizacija u svijetu, mi u Sberbank Europe nastojimo biti prepoznati kao inovator koji mijenja pravila igre te novi lider u bankarstvu u CEE regiji koji uspješno raste i razvija se. Želimo postati moderna i uspješna banka u potpunosti orijentirana na potrebe naših klijenata i pritom ćemo se osloniti na visoku razinu povjerenja te tehnološku naprednost Sberbanke", dodao je predsjednik Uprave Sberbank Europe Mark Arnold.

Sberbank d.d. do kraja godine planira završiti proces rebrandinga na razini cjelokupne poslovne mreže te se potom u potpunosti posvetiti unaprjeđenju svojih usluga i kreiranju ponude koja će uključivati raznoliku i inovativnu paletu proizvoda i usluga u potpunosti prilagođenih potrebama i željama klijenata, najavljuju iz banke.

"U protekloj smo godini ponajviše bili usredotočeni na proces integracije i usklađivanja naših internih procesa sa procesima implementiranim u matičnoj banci. Ipak, napravili smo nekoliko značajnih koraka u procesu razvoja i daljnjeg jačanja segmenta poslovanja s pravnim osobama te s malim i srednjim poduzetnicima. No sada ćemo se još snažnije usredotočiti na unapređenje naše ponude u segmentu poslovanja s pravnim osobama te u segmentu poslovanja s građanima, istovremeno nastojeći našim klijentima pružiti podršku u jačanju suradnje i razvoju poslovnih odnosa s tržištima Ruske federacije i zemalja CIS-a", izjavila je predsjednica Uprave Sberbank d.d. Andrea Kovacs-Wöhry.

Sberbank d.d. se u Hrvatskoj želi pozicionirati i kao najpoželjniji poslodavac u financijskom sektoru te privući najbolje i najnadarenije potencijalne zaposlenike, stoji dalje u priopćenju. Kao dio te inicijative, u okviru svečanosti otvorenja novouređene poslovnice banka je nagradila četveročlani hrvatski tim koji je zauzeo treće mjesto na međunarodnom studentskom natjecanju u upravljanju virtualnom poslovnom bankom „Banks Battle" u organizaciji Sberbanke i Ruske akademije za nacionalnu ekonomiju i javnu upravu.

Hrvatski tim u sastavu Andrija Štajduhar, Mihael Šarić, Mario Bambulović i Marko Vindiš nagrađen je tromjesečnom plaćenom praksom tijekom koje će imati priliku upoznati poslovanje svih segmenta banke te novčanim iznosom od 1.000 kuna koji je svaki od njih dobio kao početni ulog na novootvorenom Sberbank B-Free online štednom računu.

Hrvatski je tim treće mjesto osvojio u konkurenciji 1.000 timova iz 13 zemalja, a ujedno je bio jedini tim u finalu natjecanja koji je dolazio iz zemlje izvan CIS regije.

U okviru svečanosti kojom je obilježeno otvaranje prve novouređene poslovnice Sberbanke organiziran je i poseban skup za korporativne klijente koji je uključivao panel-diskusiju pod nazivom "Poslovanje s Rusijom - iskustva iz prakse". Sudionici panela bili su Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe, Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica kompanije Agrokor, Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Alexandr Titov, zamjenik direktora Odjela za međunarodni razvoj poslovanja pravnih osoba u Sberbank Rusija te Milan Stojanović, predsjednik Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom.