Početak nove godine donijet će novinu koju brojni poduzetnici godinama zazivaju - naplatu PDV-a po naplaćenom, a ne izdanom računu. Novi model obračuna moći će primjenjivati svi s ukupnim godišnjim prometom do 3 milijuna kuna. Dakle, pravilo će od 1. siječnja vrijediti i za male i srednje poduzetnike, te obrtnike (jer dio njih je također plaćao PDV po izdanom računu).

Problemi za proračun

Vlada je još u rujnu predstavila Izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, najavivši tada kako će ova odluka izravno utjecati na poslovanje oko 140 tisuća obrtnika i malih poduzetnika. S razlogom se očekuje da će se ovom mjerom olakšati poslovanje i omogućiti bolja likvidnost, a time i redovito plaćanje radnika, podmirivanje obaveza prema dobavljačima i plaćanje PDV-a iz vlastitih sredstava, umjesto kreditima. Izmjene zakona pozdravili su i poduzetnici.

-Izmjena ovog Zakona sigurno će omogućiti da desetak tisuća tvrtki nema problema s likvidnosti, da se ne zatvaraju, već da im bude olakšano poslovanje. Budući da je ovakva praksa prisutna i u drugim zemljama EU sigurno je da će utjecati na konkurentnost našeg poduzetništva, branio je izmjene zakona ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je ujedno i inicijator ove promjene. Naime, dio ekonomskih analitičara i stručnjaka nije s oduševljenjem dočekao promjene zbog straha za državni proračun.

Maras je pojasnio -Nitko nikome ništa ne oprašta, prihod u proračun će doći, ali nešto kasnije nego što je trebao. Mislim da je generalno puno veća korist u tome da će 10-ak tisuća tvrtki imati manje problema s likvidnosti, neće dolaziti pod ovrhe i neće morati strahovati za poslovanje, nego što će država pričekati neki svoj prihod tri mjeseca.

Potrebna prijava Poreznoj

Izmijene zakona su donijele i još jednu novinu, a to je dizanje visine godišnjeg praga prihoda za plaćanje PDV-a po naplati kod obrtnika i poduzetnika s dva na tri milijuna kuna godišnje (bez PDV-a).

Prema procjenama, do 1. siječnja oko 140 tisuća obrtnika i malih poduzetnika u Hrvatskoj moći će odabrati žele li PDV plaćati po izdanoj ili naplaćenoj fakturi. Vremena za razmišljanje nemaju previše jer je zakonom određen rok do kojeg se trebaju odlučiti za jedan od ta dva modela. Naime, ove godine iznimno, do 20. siječnja 2015. godine obrtnici i mali i srednji poduzetnici nadležnoj Poreznoj upravi trebaju dostaviti pisanu izjavu o prelasku na sustav prema naplaćenim računima. Obrazac ne postoji, već svaki poduzetnik ili obrtnik mora sam napisati izjavu, u koji će navesti osnovne podatke (ime, prezime, naziv tvrtke/obrta, OIB, te će napisati kako od 1. siječnja započinje s postupkom oporezivanja prema naplaćenim naknadama).

Izmjene Zakona omogućavaju i obrnutu situaciju, tj. da se oni poslovni subjekti koji su PDV plaćali po naplaćenim računima, prijeđu na plaćanje PDV-a po izdanom računu, tj. obavljenoj isporuci.