Zadarski župan Stipe Zrilić posjetio je u poslovnoj zoni Šopot - Benkovac pogon ribarske zadrugu Omega 3. Ova zadruga bi trebala prijeći u prvu organizaciju proizvođača u ribolovu sitne plave ribe u Hrvatskoj. Taj prijelaz odvija se u sklopu projekta ECO SEA čiji je nositelj je Veneto Regij u Italiji. Partneri na njemu iz Hrvatske su Zadarska županija i Primorsko-goranska županija, a u projektu još sudjeluje Albanija i Italija. Trajanje projekta je 36 mjeseci, a vrijednost 3.75 milijuna eura.

Ciljevi organizacije proizvođača su promicanje održivih ribolovnih aktivnosti svojih članova, smanjenje ili izbjegavanje neželjenog ulova, uspostava slijedivosti proizvoda za tržište i davanje doprinosa uklanjanju nezakonitog, neprijavljenog i nereguliranog ribarstva. U EU posebnu pažnju poklanjaju zaštiti ribljeg fonda za koji se smatra da je ugrožen, pa ove organizacije imaju prednost u odnosu na druge oblike organiziranja tržišnih subjekata. Najbolje se to vidi iz očekivanja koji imaju u Omega 3 ribarskoj zadruzi u slučaju povlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova.

- Ovim projektom ribarska zadruga Omega 3 će dobiti obilježja organizacije proizvođača. Ako mi sada idemo u proširenje našeg pogona, povratna stopa sredstava iz EU fondova je 50 posto, a ako smo organizacija proizvođača onda je ta stopa za dvadeset posto viša. Kao organizacija proizvođača dugoročno ćemo staviti naglasak na kvalitetu koja nam daje veću cijenu. Mi bi manje lovili, a više naplaćivali. Mislim da je to budućnost ribarstva u manjim morima kao što je naše Jadransko, kaže upravitelj RZ Omega 3 Šime Kosor.

Ribarska zadruga Omega 3 iz Kali osnovana je 2008. godine. U njoj se nalazi 24 zadrugara s 30 ribarskih brodova. Ribarska zadruga je u zoni u Šopotu izgradila objekt za preradu i skladištenje ribe vrijedan 40 milijuna kuna, od čega su jedna četvrtina bila bespovratna sredstva i IPARD predpristupnog fonda. Upravo je zbog svoje uspješnosti izabrana za sudjelovanje u projektu.

- Siguran sa da će ova organizacija proizvođača ojačati naše ribare kako bi oni bili uspješniji na globalnom i europskom tržištu. Vjerujem da će i drugi proizvođači pokazati interes za uključivanje u organizacije proizvođača, rekao je zadarski župan Stipe Zrilić.