ZADAR- Na osnovu informacija brokerskih kuća, koje su objavile u svojim tjednim izvješćima da je "Tankerska plovidba" za 36 milijuna dolara prodala Grcima tanker "Alan Veliki", Slobodna Dalmacija je objavila vijest koju nam u sjedištu zadarske kompanije nisu htjeli komentirati.
Radi se o najvećem tankeru iz flote Tankerske plovidbe kojem je kum bio tadašnji hrvatski predsjednik  Stjepan Mesić i nosio je hrvatsku zastavu. Ali će taj prvi Suezmax, brod za prijevoz sirove nafte, nosivosti od 166.739 tona, dužine 280 metara, izgrađen u splitskom škveru otploviti pod okrilje grčkog fonda Ancora Investment koji upravlja s flotom od 13 tankera.
Zašto? Poslovni razlozi ovakve odluke zadarske brodarske kompanije, koja ima najveću flotu u Hrvatskoj, još nisu izneseni u javnost, ali nema sumnje da su opravdani s obzirom na stanje na tržištu tankera. Alan Veliki zaplovio je početkom 2004. godine. Ugovoren je  za 51 milijun dolara.
S druge strane Tankerska Next Generation koja se kao tvrtka - kći razvija u smjeru prijevoza naftnih derivata, ima već zaokruženu flotu od šest tankera. Tankerska Next Generation najavila je predstavljanje "Product Tanker Market Outlook" by Clarksons Platou, 18. studenog na Zagrebačkoj burzi.
Prezentacija će dati uvid u trendove, budući razvoj i ključne pokretače u produkt tanker sektoru, uključujući ponudu i potražnju, vrijednosti imovine i visine vozarina, tržište rabljenih i novih tankera, pristup kapitalu, sve što utječe na  današnje tržište produkt tankera.