U novi sustav za prijavu i odjavu turista Hrvatske turističke zajednice (HTZ) eVisitor do 11. siječnja uneseno je gotovo 48 tisuća obveznika pružatelja usluga smještaja ili oko 80 posto od njih ukupno više od 60 tisuća u Hrvatskoj.

Napominjući da većina obveznika, koji još nisu uneseni u sustav, imaju rješenje o sezonskom poslovanju u određenom razdoblju, iz Glavnog ureda HTZ-a podsjećaju da je eVisitor krenuo s 1. siječnjem ove godine temeljem novog Pravilnika o načinu vođenja popisa turista te o obliku i sadržaju obrasca prijave turista turističkoj zajednici.

Sustav eVisitor služi prijavljivanju i odjavljivanju turista, prikupljanju i obradi podataka o pružateljima usluga smještaja te njihovim smještajnim objektima te je važan za obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe, kao i za obradu i analizu podataka za statistička izvješća u realnom vremenu, a dostupan je besplatno svim korisnicima putem interneta kao web aplikacija.

Temeljem prijedloga s terena sustav je i nadograđen, a sukladno zakonima i pravilnicima te dogovorima sa MUP-om, određeno je i da neka polja (kućice za ispuniti) koja su trenutno u sustavu eVisitor označena kao obavezna neće još biti obvezna, poput polja vezana za adresu prebivališta, mjesto rođenja te podatke o vizi i graničnom prijelazu, za što su, kako kaže Ivičić, zaprimili i najviše komentara i sugestija.

Za korištenje sustava eVisitor Glavni ured HTZ-a provodio je prošle godine i još provodi brojne terenske radionice i edukacije, a za iznajmljivače sa područja Zadarske županije prezentacij se održala 17. prosinca 2015. godine