S ciljem poticanja i razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Zadra, prije osam godina na Novom Bokanjcu osnovan je Poduzetnički inkubator. 

Danas Inovativni Zadar predstavlja središte poduzetnika koji marljivo rade na ostvarivanju svojih ideja. 

Obišli smo zadarski "inkubator" te o njegovim počecima, radu i mogućnostima koje pruža poduzetnicima porazgovarali s direktorom Alanom Kociperom. 

Kad je Poduzetnički inkubator dobio svoje prve korisnike?

Grad Zadar osnovao je tvrtku Poduzetnički inkubator d.o.o., još 2003. godine, sa namjerom da pomogne poduzetnicima u inicijalnoj fazi poslovanja (prvih 5 godina). S tim ciljem 2007. godine dovršena je zgrada Poduzetničkog inkubatora u poslovnoj zoni Novi Bokanjac, te je poduzetnicima početnicima sa sjedištem u Gradu Zadru po subvencioniranim uvjetima na raspolaganje stavljeno 20-tak poslovnih prostora namijenjenih djelatnostima vezanima uz proizvodnju. Prvi su korisnici uselili već u svibnju 2007. godine, a do kraja te godine u Inkubatoru je djelovalo 18 poduzetnika. Od tada pa do danas vlada veliki interes za prostorima te su u gotovo cijelom razdoblju djelovanja inkubatora u potpunosti popunjeni.

Krajem 2014. godine društvo je promijenilo naziv u Inovativni Zadar. Što predstavlja promjena naziva?

Transformacijom Poduzetničkog inkubatora u Inovativni Zadar, veći se naglasak stavlja na inkubaciju tvrtki baziranih na inovativnim idejama, korištenju suvremenih tehnologija i većoj dodanoj vrijednosti. U skladu s takvom misijom i ciljevima, uvedene su i nove usluge prilagođene potrebama takvih korisnika.

Usluge se konstantno razvijaju, a od novih usluga trenutno su korisnicima dostupne ICT usluge kao što su stalni simetrični pristup internetu velikim brzinama (do 500 Mbps), VoIP telefonije, najam mrežne opreme, računala i ostale informatičke opreme. Osim ICT usluga, intenzivno se radi na razvoju savjetodavnih i edukativnih usluga kroz razvoj mentorske mreže i suradnju sa inkubatorima iz zemlje i okruženja.

Na taj se način djeluje u smjeru daljnjeg razvoja postojećeg poduzetničkog inkubatora ka tehnološki i sadržajno inovativnijem, istovremeno prilagođenog suvremenim trendovima u tehnologiji i na tržištu rada.

Transformacijom Poduzetničkog inkubatora u Inovativni Zadar usvojen je i novi koncept poslovanja. Što donosi novi koncept?

Pored intenzivnije potpore razvoju poduzetništva i poduzetničke infrastrukture, Inovativni Zadar usmjeren je i na razvoj najmodernijih informatičkih i telekomunikacijskih usluga primarno za potrebe Grada Zadra, te tvrtki i ustanova u njegovom (su)vlasništvu. Na taj se način želi potaknuti uvođenje i korištenje suvremenih ICT tehnologija u raznim segmentima urbanog življenja, javne uprave i pružanja komunalnih usluga čime se izravno utječe na poboljšanje kvalitete života te učinkovitosti i transparentnosti javne uprave.

Što se tiče daljnjeg unaprjeđenja poduzetničke infrastrukture i razvoja poduzetništva u Gradu Zadru i Zadarskoj županiji, novi koncept poslovanja veću važnost stavlja na uspostavu kvalitetne i stručne savjetodavne i mentorske mreže. Cilj je okupiti bivše korisnike inkubatora, poduzetnike, stručnjake iz područja u kojima je korisnicima potrebna savjetodavna potpora koji će biti na raspolaganju korisnicima kao podrška njihovu daljnjem radu, poslovanju i plasmanu na tržištu.

Ono što novi koncept poslovanja također prepoznaje jest važnost kontinuiranih programa edukacija, razmjene iskustava i dobre prakse kako među samim korisnicima, tako i između korisnika i vanjskih poduzetnika, predstavnika stručnih i potpornih institucija te ostalih tijela usmjerenih ka razvoju poduzetništva. U cilju je i intenzivnije umrežavanje, suradnja i povećanje interakcije među korisnicima kroz planirana zajednička druženja, radne sastanke, edukacije i radionice, a sve u svrhu stvaranja ugodnije i poticajne radne i poduzetničke atmosfere.

Što Inovativni Zadar omogućava poduzetnicima?

Inovativni Zadar poduzetnicima prije svega omogućava smještaj, odnosno zakup poslovnih prostora po subvencioniranim cijenama u razdoblju do 5 godina od godine ulaska u inkubator. Pored toga, korisnici se mogu služiti i konferencijskom dvoranom za 30-ak sudionika, kompresorskom stanicom, manipulativnim površinama, teretnim liftom, i ostalim zajedničkim prostorima. Korisnici također imaju pravo na korištenje administrativnih usluga (kopiranje, skeniranje, štampanje, slanje i primanje fakseva, primanje pošte itd).

Koliko je korisnika dosad koristilo prostore Inkubatora?

U razdoblju 2007.-2015. godine, prostore inkubatora koristilo je ukupno 50 poduzetnika. Ako se uzme u obzir činjenica da je prosječni broj zaposlenih u tvrtkama koje su boravile u prostoru inkubatora 2,5, dolazi se do podatka kako je u tvrtkama korisnicima inkubatora novozaposleno oko 125 radnika. Uzevši u obzir kapacitete poslovnih prostora (do 100m2) koji su koncipirani na način da se ne može očekivati veliki broj zaposlenih po pojedinom korisniku, kao i prosječno vrijeme boravka u inkubatoru, koje iznosi približno 3 godine, ta brojka može se ocijeniti zadovoljavajućom.

Također je važno napomenuti da je tijekom 2016. godine u inkubator uselilo novih 6 korisnika, s 20ak novozaposlenih radnika. Novi korisnici ispunjavaju kriterije inovativnosti i upotrebe suvremenih tehnologija u poslovanju, te se na temelju toga može zaključiti da se Inovativni Zadar zaista kreće u smjeru transformacije u tehnološki i sadržajno inovativni inkubator.

Kakva su iskustva poduzetnika nakon izlaska iz "inkubatora"?

Budući da je stopa „preživljavanja" poduzetnika korisnika inkubatora veća od iste za tvrtke izvan inkubatorskog okruženja, jedan od važnih pokazatelja uspješnosti djelovanja inkubatora jest i broj korisnika koji su nastavili uspješno poslovanje i nakon izlaska. 

Neki od najuspješnijih primjera su internet studio Futuro, koji nudi digitalne tiskarske usluge, Bioqualitech, izrada projekata sanitarne kvalitete, Nova design, proizvodnja tapeciranog namještaja, Adriatic propeleri, popravak, modifikacija i optimizacija propelera, Tredecim, proizvodnja i servis ronilačke opreme, Perfectus, iznajmljivanje plovila itd.

Postojeći korisnici, posebice oni koji koriste inovativne i moderne tehnologije također pokazuju izraziti potencijal za daljnji napredak se te i od njih s pravom očekuje da nastave s uspješnim poslovanjem i nakon izlaska iz inkubatora.

Kako bi promovirali malo poduzetništvo, svaki tjedan ćemo vam donositi "priče iz Inovativnog Zadra". Radnu atmosferu pogledajte u fotogaleriji našeg Adama Vidasa.