U Inovativnom Zadru zatekli smo mlade pivarke iz zadruge Brlog - start-upa koji se sprema začiniti zadarsku ponudu novim zanatskim pivom. 

Nakon uspješne crowfunding kampanje, jedne od rijetkih na ovim prostorima, Ana Teskera i Maja Šepetavec su u travnju uselile u "Poduzetnički inkubator".

U poduzetničkom centru na Novom Bokanjcu ovih dana kuhaju se prve šarže piva, koje će nositi naziv "Plavuša" i biti predstavnik vrlo ukusnog i pitkog american blond ale stila piva. 

"Plavuša" je već na promocijama oduševila brojne ljubitelje piva, a početkom osmog mjeseca u dovršenom, etiketirom izdanju bit će dostupna u određenim zadarskim kafićima. 

No, put do dovođenja ideje na tržište nije im nimalo lak. Nailazile su na birokratske i novčane probleme, ali to je standardni dio i bez toga još nitko nažalost nije započeo, poručuju marljive pivarke.

- Hrvatsko zakonodavstvo ne omogućava poslovanje pod etiketom "mali proizvođači piva", iako niti nakon što narastemo 50 puta nećemo biti "veliki" - sto se može na stotine načina provjeriti. Mali proizvođači imaju dvostruko manje trošarine, ali nama to nije omogućeno jer se taj dokument može ishoditi isključivo u siječnju, dakle do tada plaćamo dvostruku cijenu trošarina. Loš je to način za poticanje poduzetnika početnika, rekla nam je Ana. Osim toga, dodaje, teško je udovoljiti svim kriterijima natječaja za sufinanciranje, a i loša kakvoća vode za kišnim dana predstavljala im je često problem jer je upravo voda osnovna sirovina za kuhanje piva.

S druge strane, u Inovativnom Zadru pronašle su kvalitetno mjesto za rad.

- Uvijek su dostupni i spremni saslušati i surađivati. Do sada nismo imali nikakvih problema, a prisutnost kolega iz drugih tvrtki je neopisiv benefit u poslovanju. Medusobna solidarnost i pomaganje zna ponekad spasiti dan, poručuje Ana.

Na pitanje koji su im planovi za budućnost, mlade zadarske poduzetnice odgovaraju:

- Početi raditi i preživjeti prvih pola godine, a onda lagano rasti, lijepo i ugodno živjeti kuhajući pive i nazdravljati uz more!