Jedna od točaka dnevnog reda Županijske skupštine, koja će se održati u petak, je prijedlog odluke o davanju suglasnosti trgovačkom društvu Kali tuna d.o.o. za prijenos koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje.

Riječ je davanju suglasnosti trgovačkim društvima Cromaris d.d. i Pelagos net farma d.o.o. za uzgoj tune kod otoka Lavdara Vela (Dugi otok). 

Kali tuna u obrazloženju prijedloga navodi kako kao ovlaštenik koncesije u proteklom razdoblju trajanja koncesije, iz gospodarsko-organizacijskih razloga, nije uspio nabaviti dovoljnu količinu žive tune. S obzirom na trenutnu veličinu njemu dostupne kvote za ulov tuna mišljenja su da ni u narednom razdoblju neće uspjeti nabaviti dovoljnu količinu i tako realizirati sklopljeni Ugovor. 

Zbog toga smatraju da bi trgovačko društvo Cromaris d.d. kao najveći hrvatski poslovni subjekt na području marikulture, sa značajnim udjelom u europskom tržištu ugojene morske ribe, moglo efikasno koristiti to koncesionirano dobro. 

Isto vjeruju i za Pelagos net farma, najmlađu hrvatsku tvrtku za uzgoj tuna, čiji su osnivači general Ante Gotovina i Milan Mandić. Ova odluka znači povratak tvrtke na zadarsko područje. Naime, uzgajalište kod otočića Gira ispostavila se kao nepovoljna lokacija za uzgoj tune te je tvrtka prije dvije godine preuzela uzgajalište u šibenskom akvatoriju. 

Cromaris i Pelagos net farma tako će preuzeti četiri od šest polja kod otoka Lavdara Vela.