Ovaj tjedan osnovana je „Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor" koje je predsjednik Mićo Jurjević, dok je njegov zamjenik Miroslav Jeličić-Purko.

Osnovni cilj Udruge je zaštita interesa tzv. malih dioničara, koji zapravo predstavljaju respektabilnu snagu u strukturi vlasništva unutar Koncerna Agrokor, ističe Jurjević koji zadarski pionir diničarsstva. On se u  Dalmatinskoj banci  specijalizirao za taj novi oblik vlasništva kod nas, potom je bio jedan od važnijih nositelja tzv. kuponske privatizacije i godinama je u Narodnom listi educirao javnost o dioničarstvu.   . 

U svom priopćenju Jurjević ističe kako žele ukazati na važnost preispitivanja valjanosti jamstava koja su izdavala povezana i ovisna društva za dugove Agrokora d.d.

Udruga ne nastupa protiv Agrokora d.d., niti protiv Izvanredne uprave, već im želi biti aktivni partner.

Stoga kao zainteresirani partner, od svih relevantnih institucija, tražimo dužnu pozornost kod preispitivanja ovih jamstava kako bi se ona proglasila ništavnim.

Udruga će zatražiti i potporu Vlade u ovom postupku, a kako bi se pravovremenim preispitivanjem jamstava spriječio nastanak štete nad više od 10.000 manjinskih dioničara povezanih i ovisnih društava.

Posebno ističemo na potencijalnu opasnost da bi sud po službenoj dužnosti morao odbaciti nagodbu ukoliko bi takva jamstva bila njezin punopravan dio, a što je velika ugroza ovog sistemski važnog procesa.

Nemojmo dozvoliti da se nanese nepopravljiva šteta cjelokupnoj društvenoj i gospodarskoj zajednici Republike Hrvatske i to:

- potpunim rušenjem povjerenja u zakonodavni okvir RH,

- urušavanjem povjerenja u institucije tržišta kapitala i

- značajnim oštećenjem tisuća malih dioničara koji su svoje životne ušteđevine uložili pouzdajući se u pravni poredak RH, te

- uništavanjem državne imovine budući da državne agencije imaju značajne suvlasničke udjele u predmetnim ovisnim društvima .

Podsjetimo se samo kakav interes ima država, kao mali dioničar, kroz CERP. Udjeli države u Jamnici, Zvijezdi, Belju, Vupiku i PIK-u Vinkovci vrijedili su početkom godine preko 170 milijuna kuna a sada ne vrijede niti 15 milijuna kuna, navodi se u priopćenju nove udruge..