Ono što je bilo izvjesno već nekoliko mjeseci danas se ostvarilo - Trgovački sud u Zadru otvorio je stečaj nad stankovačkom Ostreom, tvrtkom čiji je donedavni vlasnik Neven Badurina u istražnom zatvoru zbog sumnje na pronevjeru 48 milijuna kuna državnih potpora i poticaja koji su trebale služiti za unaprjeđenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

Tvrtka je zbog duga od 10,6 milijuna kuna završila u blokadi te je Financijska agencija u studenom prošle godine dostavila Trgovačkom sudu u Zadru prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Stečajnim upraviteljem imenovan je Ante Vukašina iz Zadra.

- S obzirom da je zastupnik po zakonu stečajnog dužnika (novi direktor je Petar Kovačević iz Kaštel Štafilića, pr. a.) izbjegavao pristupiti sudu odnosno dostaviti podatke radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka, rješenjem od 22. siječnja 2019. imenovana je privremena stečajna upraviteljica koja je svoje izvješće dostavila 20. veljače 2019. Iz izvješća privremene stečajne upraviteljice proizašlo je da stečajni dužnik ima imovine unovčenjem koje bi se mogli pokriti troškovi stečajnog postupka i dijelom vjerovnici, utvrdila je sutkinja Ardena Bajlo.

Bivšem vlasniku, koji je u velikoj akciji policije početkom listopada priveden zajedno s troje partnera, u siječnju je istražni zatvor produžen za dodatna tri mjeseca. Sumnjiči ga se da je u razdoblju od rujna 2003. do 25. svibnja 2018. godine, s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi, u više navrata i bez ikakve valjane osnove, s žiro računa Ostree podizao i zadržao za sebe novac društva u ukupnom iznosu od čak 48 milijuna kuna. Riječ je o državnim potporama i poticajima koje su trebale služiti za unaprjeđenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta, a isplatama primitaka oštećenom trgovačkom društvu u konačnici je stvorio obvezu plaćanja poreza u ukupnom iznosu od 13,7 milijuna kuna.

Trgovački sud pozvao je vjerovnike Ostree da u roku od 60 dana prijave svoje tražbine stečajnom upravitelju. Ročište za ispitivanje prijavljenih tražbina vjerovnika te izvještajno ročište zakazani su za 4. lipnja.