Tri zadarske tvrtke dobile su sredstva iz natječaja Programa provjere inovativnog koncepta (PoC8) Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Njihovi projekti predloženi su kroz Ustanovu za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije - INOVAcija. To su: "Sinteza open source MCU i osciloskopa u FPGA programabilnoj logici za EEZ DIB modularni T&M" tvrtke Envox d.o.o., "Hitna stanja i edukacija 3D", tvrtke Spectre d.o.o. te "Algoritam za optimiranje reduktora" tvrtke COPAS d.o.o.. Ukupna vrijednost ovih projekata je 1.302.807,52 kn, a predviđeno trajanje projekata je 12 mjeseci.

- Kroz program PoC, postupak dodjele bespovratnih sredstava jako je brz, što je važno za inovacije. Od krajnjeg roka za predaju prijava do ugovaranja vremenski prođe nešto više od dva mjeseca. Ovim putem zahvaljujemo svim natjecateljima koji su podršku u prijavi i provedbi projekata potražili putem Prepoznatog centra INOVAcija, istaknula je ravnateljica Ustanove INOVAcija Katarina Colić koja je u petak u Križevcima sa svojom zamjenicom Vedranom Kevrić službeno potpisala ugovore.

Inovacijski program PoC namijenjen je subjektima malog gospodarstva (mikro, malim i srednjim poduzećima) s ciljem pružanja podrške inovacijama u najranijoj fazi istraživanja kako bi se osigurao pred-komercijalni kapital za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnog koncepta. Provjera inovativnog koncepta potrebna je kako bi se potvrdili dokazi kako su novi procesi ili tehnologija ostvarivi i kako potencijalno mogu imati komercijalnu primjenu.