Do kraja ovog mjeseca nakon 23 godine rada ugasit će se poznati lokalni pekarski lanac Vražap. Tvrtka Čakovečki mlinovi, koja je vlasnik društva, odlučila se na programirani stečaj, u kojemu će zbrinuti 42 radnika.

Vražap je kao lokalna tvrtka osnovan 1998. godine kada je, kako stoji u opisu na službenoj stranici, "jedan čovjek zajedno sa šačicom hvalevrijednih i marljivih ljudi uspješno spojio kvalitetu i inovativnost i krenuo u avanturu života. Birajući samo vrhunske sirovine pripremljene sa srcem, uvijek dosljedni kvaliteti, Vražapovi pekari i pekarice stvorili su pravo malo čudo od pekare".

Godine 2007. preuzima ga varaždinska tvrtka Čakovečki mlinovi, a u najboljim danima zapošljavao je osamdesetak radnika i proizvode distribuirao na 210 prodajnih mjesta. Imao je desetak samostalnih pekara, no u posljednje vrijeme one najatraktivnije, u trgovačkim centrima Supernova i City Galleria, prestale su s radom, dok je na mjestu nekadašnje poslovnice na Branimiru otvorena La Riseria. Kvartovske pekare prestaju s radom s posljednjim danom kolovoza.

- Nažalost, poslovanje je godinama bilo opterećeno gubicima i vlasnik je odlučio na ovaj način prekinuti poslovanje. Kad je već došlo do ovoga, najvažnije je da su sve obveze podmirene, a radnici zbrinuti, kaže direktor Oleg Hajnc.

Gubici zadarskog pogona opterećivali su poslovanje Čakovečkih mlinova, pa je tako jedan dioničar na Glavnoj skupštini održanoj u kolovozu prošle godine pitao je li točno da je otpisano potraživanje Vražapa od 15 milijuna kuna. Uprava je to demantirala i navela da je u 2019. godini izvršeno vrijednosno usklađenje potraživanja u iznosu od 2,7 milijuna kuna. No u godinama opterećenim pandemijom korone velika društva režu sve što ima nanose gubitke, a cijenu su nažalost ovog puta platili radnici i kupci Vražapa.