Odlični gospodarski pokazatelji u Zadarskoj županiji nastavljeni su i u četvrtom mjesecu 2022. godine. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, posljednjeg dana travnja u Zadarskoj županiji bilo je 59.045 zaposlenih što je povećanje za gotovo tri tisuće (2.917 ili 5,2 posto) u odnosu na isti dan godinu ranije.

- Da bi se održao rast gospodarstva potrebno je održati investicijsku aktivnost. Zadarska županija u okviru svojih proračunskih mogućnosti ima niz mjera za potpore poduzetništvu, a brojke potvrđuju da smo na dobrom putu. Po najavama poduzetnika koji nas kontaktiraju trend je pozitivan i za očekivati je daljnji rast i razvoj gospodarskih aktivnosti u Zadarskoj županiji", poručio je župan Božidar Longin najavivši da će se na županijskoj razini nastaviti s mjerom subvencije kredita poduzetnicima za investicijske projekte, a u ovoj godini uvest će se i nova mjera sufinanciranja otvaranja razvojnih (start-up) tvrki.

Dodatan rast gospodarskih ativnosti očekuje se idućih mjeseci zbog turističke sezone. Mjesec travanj je pokazao traženost Zadarske županije kao turističke destinacije. U prva četiri mjeseca ostvareno je više od 370.000 noćenja i dosegnut je rekordan promet iz prva četiri mjeseca 2019. godine.

Hrvatska bi i ove godine mogla biti perjanica turizma na Mediteranu, pa bi tako i Zadarska županija mogla ostvariti promet veći nego u rekordnoj 2019. godini, odnosno više od 15 milijuna noćenja i više od 2 milijuna dolazaka, stoji u analizi Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije.

Broj zaposlenih osoba u Zadarskoj županiji tijekom posljednjih godina značajno je porastao. Primjerice, u odnosu na 2014. godinu taj se broj povećao za više od 11 tisuća (11.419 ili 24 posto) s trendom daljnjeg rasta. Dobre brojke zabilježene su i na nacionalnoj razini pa je broj zaposlenih u Hrvatskoj na dan 30. travnja 2022. veći nego na isti dan prošle godine i to za veći nego na isti dan prošle godine i to 41.823 ili 2,7 posto.