Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Zadar dodijeljene su plakete Zlatna kuna za poslovanje u 2021. godini. nagrade se dijele u tri kategorije, za male, srednje i velike tvrtke. Dobitnici su Euronautic d.o.o. Biograd za malo trgovačko društvo, Olimp d.o.o. Benkovac za srednje i Tankerska plovidba d.d. Zadra za veliko trgovačko društvo. Priznanje za 60 godina djelovanja dobila je Tvornica mreža Biograd, koja odnedavno nosi novo ime, Neta Tvornica mreža.

Euronautic d.o.o. krenuo je s radom 2002. godine kao čarter za 4 jedrilice, a danas u ponudi ima 80 plovila. Osim klasičnog čartera tu su smještaj i prodaja plovila, a njihovi korisnici godišnje ostvare 11.000 noćenja, odnosno 160 noćenja po plovilu, po čemu su u hrvatskom vrhu po efikasnosti. Nagradu je primila direktorica Katarina Vujević Babara, koja je posebnu zahvala uputila na adresu svoja 22 zaposlenika i brojnih vanjskih suradnika.

Olimp d.o.o Benkovac bavi se prodajom proizvoda za potpalu vatre, a Zlatnu kunu dobiva treću godinu zaredom, pa će sljedeće godine dobiti Kristalnu kunu, ali neće biti u konkurenciji. Direktorica Simona Petričić najavila je novi val investicija u infrastrukture,strojeve, digitalizaciju, edukaciju postojećih i zapošljavanje novih radnika.

Plaketu za veliko trgovačko društvo predsjedniku uprave Tankerske plovidbe Mariju Paviću uručio je gradonačelnik Branko Dukić. Pavić je zahvalio na nagradi koju prima drugu godinu zaredom, i to za onu u kojoj su se sreli s brojnim izazovima, ali su ih nadvladali zahvaljujući predanim zaposlenicima.

Predsjednik HGK Zadarske županije Denis Ikić rekao je kako je iza gospodarstvenika još jedna godina uspješnija od prethodne, što donekle i nije čudno s obzirom na pandemiju u 2020. godini. Brojka od 17,6 milijardi kuna prihoda ipak je respektabilna, kao i bruto dobit zadarskih gospodarstvenika od 1,2 milijardi kuna. Sve te brojke za dvadesetak su posto bolje nego u 2020. godini, baš kao vanjskotrgovinska razmjena ili prodaja u inozemstvu, koja je iznosila 4,8 milijardi kuna.