U Općini Poličnik od 23. siječnja do 21. veljače bit će otvorena javna rasprava o ekološkoj prihvatljivosti Sunčane elektrane Poličnik, koja se planira izgraditi u tamošnjoj Poslovnoj zoni Grabi. Moduli za pretvaranje sunčeve energije u električnu bit će postavljeni na ukupnoj površini od 83,9 hektara, odnosno 839.000 metara četvornih.

Investitor je Neoen Renewables Croatia, podružnica najvećeg francuskog proizvođača energije iz obnovljivih izvora, ujedno i tvrtke koja u suradnji s Teslom gradi najveću bateriju na svijetu, jačine od 300 MW. U Hrvatskoj su već pokrenuli nekoliko projekata, među njima solarnu elektranu Dobra Voda kod Pristega i solarni park Vlake kod Pakoštana, koji su prošle godine odradili proceduru koja se sada provodi za Poličnik.

U Poličniku se radi o fotonaponskoj elektrani nominalne snage 39 MWac te je očekivana proizvodnja 76,5 GWh godišnje. Riječ je o dosta velikom postrojenju koje će tako proizvoditi struju dovoljnu za oko 25 tisuća kućanstava. HEP-ova Sunčana elektrana Stankovci, na primjer, proizvodi električnu energiju potrebnu za 1.500 kućanstava.

Moduli će biti postavljeni na nosače, pa će zemljište ostati slobodno za rast vegetacije i obitavanje životinja. Kako bi ilustrirali kako će to izgledati, u studiji su investitori priložili fotografije Neoenovog postrojenja u Australiji.

Paneli kontinuirano mijenjaju svoju poziciju kroz dan te su u svakom trenutku direktno usmjereni prema suncu, što ne ostavlja prostora za refleksiju u niti jednom smjeru. Oko postrojenja će biti sagrađena ograda visoka 2 metra, u skladu s građevinskim i ekološkim propisima.

Studija će od 23. siječnja do 21. veljače 2023. godine, u uredovno vrijeme, biti izložena u prostorijama Općine Poličnik, a javno izlaganje održat će se 8. veljače 2023. godine u 10 sati u Centru za edukaciju i razvoj.