Poslovanje gospodarstva Zadarske županije u 2022. premašilo je sva očekivanja. Ukupni prihodi od gotovo tri milijarde eura bili su nominalno za 27,2% veći nego prethodne godine, ali i realno veći, jer je njihov rast značajno nadmašio stopu inflacije u toj godini. Unatoč krizi uvjetovanoj ratom u Ukrajini, godina je u gotovo svim pokazateljima bila rekordna, istaknuo je predsjednik ŽK Zadar Denis Ikić na 12. sjednici Gospodarskog vijeća HGK - Županijske komore Zadar.

Uz dosad najveće prihode, ostvarena je i najveća neto dobit od 274 milijuna eura, više od polovice tog iznosa u području prijevoza i skladištenja. Zaposlenih na kraju godine bilo je, također rekordnih, 29.136. Zanimljivo je da je broj zaposlenih na kraju godine veći od prosječnog broje zaposlenih (mjereno satima rada), što svjedoči o povećanju zaposlenosti i nakon turističke sezone, istaknuo je Ikić.

Ukupna zaposlenost javnog i privatnog sektora također je rekordna u svim mjesecima u odnosu na iste mjesece prethodnih godina. I ovdje se vidi smanjenje sezonalnosti, odnosno sve je više cjelogodišnjih radnih odnosa. Robna razmjena s inozemstvom svake godine raste, u 2022. dostignuto je 432 milijuna eura izvoza roba, ali i 333 milijuna izvoza usluga. Turistički promet u 2022. dostigao je razinu iz 2019. godine, a u prvih 5 mjeseci ove godina broj noćenja premašen je za 14%.

Reprezentativnost članica Gospodarskog vijeća potvrđuje njihova snaga. Njih ukupno 25 iz realnog sektora (bez OTP banke iz sektora financija) ima 28% imovine i 45% vlastitog kapitala sveukupnog gospodarstva Zadarske županije. Oni su ostvarili 29% prihoda i 47% neto dobiti, a zapošljavaju 28% svih zaposlenih u gospodarstvu, istaknuo je Ikić.