Povodom Dana Grada razgovarali smo s gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Zadra.

Je ste li zadovoljni današnjim Zadrom?

Jesam. Ne govorim to zato što sam gradonačelnik već zbog činjenice da se Zadar u posljednjih 10-15 godina razvio, ljepši je i omogućuje bolji i kvalitetniji život. Vidljivo je to na svakom koraku, unatoč kriznim vremenima. Mislim da je velik broj građana zadovoljan, baš kao i gosti koji bez kurtoazije hvale ovaj grad. To mi daje pravo na zadovoljstvo

057_sjednica_5_1251363065.JPG

Što po Vašem mišljenju gradu nedostaje?

Dosta toga. Za ilustraciju, mi u gradskoj jezgri još imamo ruševina iz Drugog svjetskog rata. Čeka nas još puno posla. Na prvom mjestu je gospodarski razvoj koji nam treba omogućiti izlazak iz krize. Nadam se da će luka Gaženica i poslovna zona Crno u tome uvelike pomoći. Nadalje, treba završiti sustav odvodnje, izgraditi nove vrtiće i škole, ulagati u povijesnu jezgru. Tu mislim na uređenje trgova Ivana Pavla II., Petra Zoranića, Tri bunara, oko crkve Sv. Frane, pa rivu, a ako ćemo biti smjeliji valja reći kako je Zadru potrebna i nova kazališna kuća.

Kada će zaživjeti projekt gospodarske zone Crno?

Očekuju nas barem dvije godine mukotrpnog rada na pripremama, izradi projektne dokumentacije, pronalasku financijskih sredstava i početku licitiranja. Bio bi zadovoljan da do kraja mog mandata započnu prve investicije i prva zapošljavanja. Isto tako bi i luka Gaženica po planu trebala biti gotova za 2-3 godine.

Slijedi li nakon toga Vaša nova kandidatura?

Prerano je za tu temu. Uistinu se ne bavim takvim mislima, ni na kraj pameti mi nisu. Prvo treba uz pomoć suradnika i sugrađana odraditi ovaj mandat kvalitetno do kraja, a onda ćemo vidjeti što će biti dalje.

kolegij_vrancic_1252410158.jpg

Kada bi mogli promijeniti nešto iz zadarske povijesti što biste mijenjali?

Iako nisam suvremenik tog vremena, rodio sam se nešto kasnije, mislim da je najveća katastrofa bilo savezničko bombardiranje u kojem je Zadar razrušen do temelja. Upravo je nevjerojatno kako se naš grad izdignuo iz pepela. Razaranja je grad doživio i u Domovinskom ratu, istina manja, no rane je trebalo vidati. U oba slučaju ljudi su bili ti koji su svome gradu vratili živost i hvala im na tome.

Gdje Zadar vidite u budućnosti?

Htio bih da Zadar za desetka godina bude grad bogat sadržajima koje jednu urbanu sredinu čine ugodnom za življenje i da ostane u normalnim okvirima, dakle da ne bude prevelik. Po mom sudu to je recept za opušteno i ugodno življenje.