Kada ste došli na ideju stvaranja portala u vrijeme kada je Internet u Hrvatskoj bio u svojim začecima?

Prije 15 godina shvatio sam da bi bilo jako dobro napraviti nešto kako bi se promovirala nova tehnologija, odnosno Internet. Kako sam po zanimanju profesor u školi, bilo je logično da bi prvo trebalo educirati profesore, koji će zatim educirati učenike. Osim toga, ja osobno naprimjer nisam znao niti koliko je srednjih škola u našoj županiji, tako da je jedan od ciljeva portala bilo i upoznavanje škola i profesora.

edin_kadic_4_1263898348.jpg

Kako ste to uspijeli ostvariti?

Poigrao sam se narcisoidnošću svih nas pa sam na web stavljao fotografije nastavnika, koji su se onda, naravno, išli pogledati i tako je sve krenulo. Pokrenut je projekt „Webom do edukacije", koji je, kao što sam rekao, imao zadatak promovirati novu tehnologiju. 1999. godine sam bio na Carnetovoj konferenciji gdje su moje ideje bile prihvaćene s velikim odobravanjem. Nakon te konferencije odlučio sam napraviti web koji će ujediniti sve 23 škole Zadarske županije.

Kako je Županija reagirala na Vaš projekt?

Tadašnji pročelnik se oduševio mojom idejom. Moram priznati da smo od prvog dana postojanja portala imali veliku potporu Županije, a tako je to i danas.

Kako funkcionira portal RivaOn?

Svaka od 23 srednje škole u županiji ima svoju malu redakciju. Iako je moja prvotna ideja bila da gimnazijalci uređuju najveći dio vijesti, a da ostali participiraju na različite načine, to se nije ostvarilo, tako da su strukovne škole danas nositelji većeg djela Riveon.

Kada je portal RivaOn zaživio u današnjem obliku?

Bilo je to 2000. godine. Tada smo ustanovili rubrike. Danas imamo jako puno objavljenih vijesti, njih oko 2000, što je prilično velika arhiva.

edin_kadic1_1263898492.jpg

Kako je portal funkcionirao u svojim počecima s obzirom da su ljudi tada s Internetom bili upoznati ili nikako ili jako slabo?
Bilo je prilično teško, u školi su bila po tri kompjutera, ali uspjeli smo.

Po čemu je RivaOn specifičan portal?

Tu su na jednom mjestu apsolutno svi podaci o srednjim školama u županiji, kao i zanimljivosti iz naše županije vezane za prosvjetu i kulturu. Danas smo jedini portal koji ima arhivu svih smotra i susreta srednjih škola. Tu je ogromna arhiva rezultata apsolutno svih natjecanja u zadnjih sedam, osam godina.

RivaOn često održava nekakva događanja, natječaje i slično. Na čemu sada radite?

Može se reći da smo vrlo aktivni. Organizirali smo novinarske i fotografske radionice, a svake dvije godine organiziramo i natječaj digitalne fotografije. Prije to nije bilo nimalo lako jer nisu svi imali fotoaparate kao danas. Sada je krenuo 3. takav natječaj čija je tema vrijeme.
Po dvije najbolje fotografije prema mišljenju žirija i dvije prema mišljenju posjetitelja portala bit će nagrađene. Osim toga, natječaj ima humanitarni karakter jer su sredstva od prodanih fotografija namijenjena djeci s posebnim potrebama.Za desetak dana će biti objavljen natječaj za kratku priču, čija je tema također vrijeme.

Portal uskoro slavi 10. godišnjicu postojanja. Kako ćete to obilježiti?

Mi ćemo svoj rođendan proslaviti u okviru Dana županije. To će biti tzv. Dani RiveOn . U sklopu toga, u Gradskoj loži planiramo predstaviti srednje škole Zadarske županije, svaki dan po 3-4 škole, a zadnji dan ćemo u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar ili pak u Hrvatskom lutkarskom kazalištu upriličiti malu svečanost.