PARIZ - Golema siva inačica 'Mone Lise' sa suzama u očima i slikarskom bojom što joj teče niz prsa bit će ovaj tjedan izložena u Louvreu u prostoriji do one u kojoj je izvorna 'Mona Lisa'.
Novi rad francusko-kineskoga slikara Yana Pei-Minga središnje je djelo izložbe nazvane 'Pogreb Mone Lise', kojom Louvre nastoji približiti suvremenu umjetnost starim majstorima.

Na toj je izložbi pet slika. U središtu je golema siva 'Mona Lisa', uz nju su dvije tajanstvene slike koje izgledaju kao sivi oblaci prekriveni sličicama lubanje koje su zapravo snimke slikarove glave. Preostale su dvije slike portret Yanova pokojnoga oca i Yanov autoportret u stavu mrtvaca.

Yan kaže, bez objašnjenja, da su njegova djela 'posveta i pogreb Mone Lise'.

Yan je slavan u svijetu suvremenog slikarstva jer je portretirao ikone 20. stoljeća poput Mao Ce Tunga i Brucea Leeja.

Louvre je najposjećeniji muzej na svijetu. U 2008. ondje je bilo osam i pol milijuna posjetitelja, uglavnom turista koji su došli vidjeti 'Monu Lisu'.

Iako su brojni umjetnici čuveno Da Vincijevo djelo koristili kao inspiraciju za vlastiti rad, ovo je prvi put da slika inspirirana 'Mona Lisom' bude postavljena u neposrednoj blizini originala. 'Pogreb Mona Lise' u Louvreu ostaje do 18. svibnja.