Sutra započinje niz ljetnih kulturnih aktivnosti na otoku Silbi objedinjenih pod manifestacijom Silbansko kulturno ljeto.

Treću godinu za redom, u periodu od 17. srpnja do 2. rujna mali otok Silbi biti će domaćin mnogobrojnih kulturnih i edukativnih sadržaja za sve uzraste, od radionica za djecu, mlade i odrasle, predstava, umjetničkih intervencija, akcija, koncerata i performansa, do umjetničkih kolonija. Ovogodišnja tema festivala je VODA, stoga jer se želimo pridružiti borbi Silbenjana na pravo na pitku vodu i stoga jer želimo umjetnošću i edukacijom ukazati na važnost i potrebu za očuvanjem okoliša i prirodne pitke vode, kao i ponuditi mogućnosti kako štedjeti vodu koju dobivamo iz prirode, ali i kako proizvesti pitku vodu iz morske vode.

Program počinje umjetničkom intervencijom AQUA Natashe Kadin i radionicom stop animacije za djecu i mlade koju vodi umjetnica Tihana Mandušić, nastavlja se nizom aktivnosti te završava umjetničkom kolonijom Multimedijalni kamp @ Silba na kojoj će umjetnici i znanstvenici zajedničkim snagama proizvesti prototip mehanizma koji pretvara morsku vodu u pitku. Odmah po završetku festivala, aktivnosti i umjetnički radovi nastali tijekom 3. Silbenskog kulturnog ljeta predstavit će se i na kopnu, u Zadru u sklopu platforme Novomedijska galerija Zadar.

Posebna atrakcija ovogodišnjeg festivala je praizvadba prve silbenske opere Kralj od Silbe. Mnogi vjerovatno ne znaju da je Silba jedini otok koji ima svoju operu! Ferdinand Ž. Miler napisao je libreto za operu "Kralj od Silbe" Vjekoslava Rosenberga Ružića. Rukopis, koji je dio Ružićeve ostavštine, danas se čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a nastao je oko 1899. godine.U operi se spominje drevni običaj biranja seoskog kralja u 17. stoljeću, a ove godine opet će na Silbi zakratko oživjeti ovaj stari običaj u operi Kralj od Silbe.

Organizator festivala je udruga MAVENA (www.mavena.hr), suorganizatori su TZM Silbe i udruga Toreta, a pokrovitelji i sponzori Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar, Županija zadarska, Hrvatska turistička zajednica, Mia tours d.o.o. i konoba Alavija.