U galeriji Kravata u Muzeju općine Jelsa u četvrtak 6. srpnja otvorit će se izložba zadarskog slikara Igora Rončevića Dulčićevi fragmenti.

Rončević je rođen 1951. u Zadru, gdje je završio gimnaziju. Godine 1971. upisuje slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje 1976. diplomira u klasi prof. Šime Perića. Godine 1995. postaje predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je danas redoviti profesor na slikarskom odsjeku i poslijediplomskom doktorskom studiju likovne umjetnosti.

Veza Rončevića i otoka Hvara započela je istovremeno kada počinje samostalno izlagati. Tada je, zajedno s kiparima Kuzmom Kovačićem i Peruškom Bogdanićem, izlagao u hvarskoj galeriji Na bankete, svojevrsnoj kulturnoj novini i atrakciji svog vremena. Bilo je to 1976., iste godine kada diplomira slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Šime Perića. Naredne godine ovog zadarskog umjetnika obilježene su plodonosnim i intenzivnim umjetničkim radom. Stipendiju francuske vlade koristi 1981./1982. u Parizu na Académie des Beaux-Arts, nakon čega u više navrata boravi na studijskim putovanjima u Italiji, Njemačkoj i SAD-u. Ostvario je sedamdesetak samostalnih i stotinjak skupnih izložbi te osvojio brojne nagrade.

- Rončević je iznimna osobnost hrvatskog slikarstva druge polovice 20. stoljeća i njegov punokrvni slikarski jezik čudesne polifoničnosti spada u ono najljepše i najvrednije što imamo u likovnoj umjetnosti, stoji u predgovoru izložbi.