Kazalište lutaka Zadar danas je na press konferenciji predstavilo posljednju ovogodišnju premijeru. Ovog puta radi se o predstavi "Caffe Kraljevstvo" u režiji mladog Vanje Jovanovića koji je u suradnji s dramaturgom Patrikom Gregurecom i glumcima Dominikom Karakašićem i Irenom Bausović Tomljanović stvarao priču o princezi koja bi željela postati konobarica.

- Odavno nismo imali žanr teatra objekta u Kazalištu lutaka Zadar, a vrlo rijetko se to događa i u hrvatskoj kazališnoj sceni. Naime, u ovoj komediji za djecu i odrasle nema posebno izrađenih lutaka, već su lutke objekti i predmeti. Tim su predmetima glumci udahnuli dušu. Na taj način svi zajedno pričamo priču o jednom kraljevstvu, najavila je ravnateljica Iris Pavić-Tumpa.

- Predstava je izrađena po principu pola glumački teatar - pola teatar objekta gdje ne bježimo od objekta takvog kakav je, ne pokušavamo od njega napraviti lutku na način da se pravimo da je nešto drugo, već iz samog objekta vučemo način animacije i interpretacije likova. Sama po sebi "tjera" djecu da već od malih nogu iskristaliziraju svoje misli i ideje, te da imaju dovoljno hrabrosti da ustraju u tome i slijede svoje snove. S druge strane, roditeljima postavlja pitanje u kojem trenutku briga za dijete dobiva negativnu konotaciju, odnosno kada se može čak pretvoriti u represiju, rekao je mladi redatelj Vanja Jovanović.

Premijera za uzvanike i predstavnike medija biti će u petak, 4. prosinca u 19:00 sati. 

- Svaki dolazak na našu probu bio je gušt i sasvim drugačije iskustvo. Koliko volim na njoj raditi, toliko vjerujem da će se svidjeti i publici i djeci, zaključila je glumica Irena Bausović Tomljanović.