Udruga Zadarski pisci ZaPis u atriju Gradske knjižnice Zadar ugostila je zadarsku književnicu sa zagrebačkom adresom, Koranu Serdarević.

Susret je vodila predsjednica ZaPisa, Iva Pejković, koja je kroz razgovor sa Serdarević pokušala publici približiti užitak vlastitog čitanja ove zbirke.

A nju čini 15 kratkih priča, i to je forma u kojoj se Serdarević, kako kaže, ponovo morala i mogla pronaći. Nakon romana Eksperiment Irene Tot koji je bio i u jakoj konkurenciji za nagradu roman godine Tportala, vratila se Serdarević formi koja ju je i lansirala u spisateljski svijet.

Kako je kazala, smatra da se tu može najbolje izraziti, polazi od likova i njihovih priča.
Doznali smo tako i da je naziv zbirke Gušterov rep referenca na traumu, a sve te žene i muškarci u pričama pokušavaju pronaći svoje mjesto u svijetu koji ih tjera na stalni izbor od beskraja mogućnosti.

Serdarević se dotaknula i teme o tzv. ženskom pismu, te kazala kako se ne libi pripadati mu u smislu literature koje tematizira žensko iskustvo, koje u povijesti književnosti prepune velikih autora - muškaraca (ipak) nedostaje.

Serdarević je otkrila i kako najviše vremena za pisanje ipak ima tijekom ljetnih mjeseci. Trenutno priprema roman, za kojega još nije sigurna kada će ugledati svjetlo dana jer za njega će joj biti potrebno još dosta istraživačkog rada, te paralelno se bavi pisanjem o radu u školi. Tema je to koja joj je kao gimnazijskoj profesorici jako bliska.

Zadar nikada nije i neće prestati osjećati svojim. Kako i ne bi kada tu živi njezina majka koja je pratila književni susret iz prvog reda, javljaju iz Udruge.

Da bi publika osjetila atmosferu i stil zbirke, autorica je čitala priču "Mravi" i dio iz sjajne priče "Jaje". Potvrdila je tako kako se nakon određenih trauma naš identitet nužno mnijenja, te kako nas životne situacije mijenjaju i kako prihvaćamo to svoje novo ja,

Udruga ne prestaje sa svojim projektom "ZaPis i gosti", te već sljedeći petak u li.baru u 18 sati ugošćuje mladu splitsku književnu zvijezdu Luizu Bouharaou.