Posljednja predstava prve zadarske plesne sezone u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla predstavit će splitsku plesnu scenu u kojoj glavnu riječ vode - Zadranke. 

Nikolina Dolfić, Lucija Zalović i Iva Burčul naše su sugrađanke koje su životni putovi odnijeli u Split gdje su, pošto suvremena plesna scena u najvećem gradu Dalmacije jedva da je postojala, osnovale i okupile se u umjetničkoj plesnoj udruzi Tiramolai i tako dale zamah tamošnjoj suvremenoj plesnoj, izvedbenoj i kazališnoj umjetnosti. Predstava Crveno kao zeleno u izvedbi i produkciji plesne udruge Tiramola izvest će se u Kazalištu lutaka Zadar u subotu, 19. lipnja s početkom u 20 sati. Predstava je podržana od strane Grada Splita, Plesna sezona od Grada Zadra, a oba projekta podržavaju Ministarstvo kulture i Zaklada Kultura nova.

Suvremena plesna predstava Crveno kao zeleno teži eksperimentu u izvedbi i propitivanju isprepletenosti subjektivne slike svijeta ili sintetičkog okruženja u našim mislima i kolektivne svijesti, svijeta ideja kojim objašnjavamo postojanje pojmova, univerzalija, simbola i znakova te na koji način im pripisujemo značenja. Uzevši za polazište diferenciranu percepciju, tako pojam crveno može imati nebrojena značenja, asocijacije i konstrukcije, crveno kao krv, crveno kao potres, bordo crveno, enovrc, crveno kao broj jedan ili crveno kao slovo A (sinestezija, ideastezija, autistični savant), a može biti i crveno kao zeleno pitamo li daltoniste koji ne raspoznaju crvenu boju (pronotopi). Crvena i zelena boja provlače se kroz cijelu predstavu kao manje očit konstrukt koreografije; ali jasan impuls i sukreator scene. Plesači iscrtavaju plesni prostor, a tijela koja kreiraju koreografiju, odnosno koreografija koja kreira tjelesni pokret i dramaturgiju predstave konstruira se i gradi od kretanja, pokreta i gesti na tragu razvojnih faza djeteta.

Koreografijom se naglasak stavlja na posredničku funkciju tijela i izvlači se potencijal osnovnih tjelesnih funkcija. Plesači koriste sva osjetila u kreiranju različitih tjelesnih senzacija i pridavanju značenja.

Ulaznice se mogu rezervirati preko maila [email protected] i Facebook stranice Ansambla, ili kupiti direktno prije predstave na ulazu u Kazalište lutaka Zadar.