ZAGREB -   Odvjetnici obitelji poginulih i obrana Dražena Slavice tražit će da se najveća katastrofa u povijesti hrvatskog vatrogastva rekonstruira na terenu, sa svim preživjelim sudionicima.
"Obitelji ne vjeruju da je riječ o eruptivnom požaru i smatraju da istinu mogu pronaći u ovom kaznenom postupku", rekao je odvjetnik Maro Mihočević, nakon što je na zagrebačkom Županijskom sudu u ime tri obitelji prisustvovao gotovo sedmosatnom saslušanju trojice svjedoka tragedije na otoku Kornatu.

Zahtjev za rekonstrukcijom na terenu podržao je i Miljenko Bukovac, odvjetnik smijenjenog šibenskog vatrogasnog zapovjednika Slavice.

"Smatramo da je to nužno kako bi se utvrdile sve okolnosti, ali i odgovornost za ovaj događaj", rekao je.

Slavičina obrana, inače, smatra da je Slavica sve odluke donio na temelju dostupnih informacija, pravovremeno i ispravno, što, kako kažu, potvrđuju i do sada ispitani svjedoci.

U nastavku istrage šibenski sudac Branko Ivić je na zagrebačkom sudu saslušao pilota helikoptera koji je vatrogasce i "krušku" s vodom iskrcao na otok te dva tehničara iz tog helikoptera Ivicu Škrleca i Denisa Buranjija.

Iako su na sud došla još trojica svjedoka njihovo je saslušanje, "zbog nedostatka vremena" odgođeno za sljedeći tjedan.

To su glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, koji je nakon nesreće iz moralnih razloga podnio ostavku, kopilot helikoptera Danijel Brezović i pilot zrakoplova Croatia Airlinesa koji je jedno vrijeme jedini bio u vezi s kanaderom koji je gasio požar na otoku.

Jurin, čiji je mandat još uvijek na raspolaganju, pred sudom je izjavio da će mu to biti prvi iskaz u istrazi.

Ivić je rekao da u istrazi planira saslušati još 30 do 40 svjedoka, a nakon toga provesti rekonstrukcije i vještačenja, pa je još uvijek prerano govoriti kada bi istraga mogla biti okončana.

Pojasnio je da bi djelomična rekonstrukcija, između ostalog, trebala ispitati kretanje požara te let helikoptera kojim su vatrogasci stigli na požarište.

Inače, dio obitelju stradalih vjeruje da je upravo taj helikopter skrivio nesreću jer je iz njega, navodno, iscurilo gorivo koje je prije nadolazaćeg požara zalilo vatrogasce.

Odgovornim za izbijanje požara tužiteljstvo smatra 20-godišnjeg Paška Petrinu kojega je optužilo da je bacivši neugašeni opušak cigarete iz nehaja izazvao požar u uvali Vrulje na otoku Kornatu, gdje je radio kao zaposlenik Nacionalnog parka Kornati.

U požaru na Kornatu poginulo je 12 vatrogasaca, a trinaesti Frano Lučić još uvijek se bori za život u splitskoj bolnici.