ZADAR- U Arsenalu, nekadašnjem lučkom skladištu visi guc, dug 278 centimetara nazvan „Pol oriha", s kojim su Tonka Alujević i Alan Krstulović doplovili do francuskog Bresta.
Viški guc je bio atrakcija festivala brodova i mora u Brestu, a splitski dvojac je , u nizu svojih avantura po morima Svijeta, napravio izniman podvig. Iz te priče, duge mjesec i pol dana, izašao je film koji je prikazan u Arsenalu.
Kao autori tog dokumentarnog prikaza Tonka i Alan pokazali su kako su u život vratili guc i dali mu šansu da zaplovi i teškim oceanom te dobije zaštitu hrvatskog kulturnog dobra i izvornog hrvatskog proizvoda.
Dokazali su kako „malo može postati veliko", kako je to Tonka Alujević poručila ovim filmom.

Nažalost, film u kojem je vidljivo kako su Francuzi veličali njihovu plovidbu, pomagali im u nemogućim situacijama prolaza kroz kanal koji spaja Mediteran s Atlantskim oceanom, priredili im doček u Brestu s više od 200 starih brodova, na hrvatskoj televiziji nije moguće prikazati.
- Bio je dogovor s HTV-om da se taj film prikaže, ali svi moji pokušaji da dođem do direktora televizije ostali su uzaludni, kazala je Tonka, koja ne može prešutjeti nepravdu.
Jer, nepravdu su zvijezde festivala u Brestu, gdje je Hrvatska imala poseban status doživjeli od sunarodnjaka, organizatora hrvatske ekspedicije. Oni nas ne samo da nisu dočekali u Brestu, iako im je francuski novinar koji je radi nas došao u Vis, rekao kad mi stižemo. Cijelom putem nitko nas od hrvatskih organizatora nije zvao, pitao kako smo. Na moru je do nedopustivo ponašanje, kazala je Tonka Alujević.