Iako je najavljivao da će se nakon prestanka dužnosti vratiti na Pravni fakultet, bivši predsjednik Ivo Josipović aktivirao je pravo na dužnosničku naknadu koja mu pripada.

Riječ je o pravu da idućih šest mjeseci prima punu plaću koju je primao kao predsjednik države, a idućih šest mjeseci pola plaće.

Njegova je predsjednička plaća bila oko 23 tisuće kuna. U imovinskoj kartici iz 2011., u kojoj posljedni put navodi taj podatak, stoji da mu je plaća 24.700 kuna, no u međuvemenu su dužnosničke plaće smanjene pa je tako i njegova nešto manja.

Uz Josipovića, još je deset dužnosnika iz Ureda predsjednika, pošto je nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović preuzela dužnost, aktiviralo ostvarivanje prava na naknadu nakon prestanka dužnosti, tzv. 6 plus 6, piše Jutarnji list.

Dužnosnici, razriješeni 18. veljače 2015., koji su aktivirali ostvarivanje prava na naknadu nakon prestanka obnašanja dužnosti jesu: Ivo Josipović, Zlatko Gareljić, Saša Perković, Tamara Obradović Mazal, Zrinka Vrbec Mojzeš, Danica Juričić Spasović, Maja Kocijan, Danja Šilović Karić, Lea Šiljak, Ana Šimudža i Petra Furdek - odgovorio je Luka Đurić, glasnogovornik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na upit Jutarnjeg. Svi imaju pravo još pola godine na teret proračuna primati te plaće.

Bivši predsjednik nije nikad, barem ne javno, spominjao mogućnost da će koristiti to pravo, kao ni da će koristiti prava bivšeg predsjednika, tj. plaću i ured, kao Stipe Mesić. Premda je procedura njegova povratka na Pravni fakultet, na Katedru za kazneno procesno pravo, jednostavna, dužan je u 15 dana od prestanka obnašanja dužnosti podnijeti fakultetu zahtjev za povratak na bivše radno mjesto, on je još nije pokrenuo. Rok za podnošenje zahtjeva istječe 6. ožujka, a na Pravnom fakultetu je potvrđeno da ju još nije pokrenuo.

Na upit Jutarnjeg, Josipović je odgovorio zašto se odlučio koristiti pravo 6 plus 6: - Na fakultet ću se najvjerojatnije vratiti u rujnu, a da se ne bih morao prijavljivati na burzu, aktivirao sam zakonsko pravo na plaću za bivše dužnosnike. U razgovoru s dekanom Pravnog fakulteta zatražio sam povratak na prijašnje radno mjesto i čekam njihovu odluku.