ZADAR - Tankerska plovidba, najveća hrvatska brodarska kompanija, lani je ostvarila dobit od 153 888 099, 16 kuna, a dividendu će podijeliti iz zadržane dobiti od prije 10 godina.

Dividenda će iznositi 32.50 kuna po dionici i na nju će se isplatiti 18 072 540 kuna.
Ogromna dobit koju je zadarski brodar ostvario u 2016. godini bit će zadržana. Nakon što su prodali Alana Velikog, od čega su za 2015. godinu imali veliku dobit, prošle godine Tankerska plovidba je zaokružila novi investicijski ciklus od ukupno 727 milijuna kuna.

Uz 40 posto vlastitog novca naručena su dva nova tankera koja se grade u južnokorejskom brodogradilištu. Isporuka Rave i Frankopana očekuje se na jesen odnosno do kraja ove godine.

Najvažnije odluke skupštine dioničara koja je sazvana 23. kolovoza u Domu Tankerske plovidbe, bit će dobit i dividenda. 

Dioničari će potvrditi predloženog predsjednika skupštine, koji se bira iz redova dioničara na mandat od pet godina. Bit će to pravnik Hrvoje Bekić iz Sukošana, koji će prema izmijenjenoj odredbi Statuta primati i naknadu o trošku Društva.   

Na skupštini neće, kao što je ranije bilo uobičajeno Uprava podnositi izvještaj o poslovanju u 2016. godini za koju je objavljen revizorski izvještaj u sudskom registru.

U izvještaju Uprave navodi se, među ostalim, kako je međunarodno tržište i dalje prevrtljivo zbog povećanog broja novogradnji a smanjenom potražnjom za naftom. Oporavak koji se zbio u drugoj polovici 2016. godine, daleko je od povijesnih vrijednosti po cijenama vozarine u prijevozu sirove nafte. Vozarine za prijevoz suhog tereta u prvoj polovici prošle godine bile su rekordno niske, ističe se u analizi koju potpisuje predsjednik Uprave Mario Pavić.