ZADAR- Na dan kada je u Zadru otvorena Katolička osnovna škola,  neki roditelji koji su doveli svoje prvašiće u Osnovnu škole Šime Budinić pitali su se jesu li oni to u Katoličkoj školi.

Prvog dana škole na priredbi dobrodošlice djeca su pozvana na molitvu od strane svećenika kojeg su pozvali u školu da obavi blagoslov učenika prvih razreda.

- To je naša tradicija koju ja nisam htjela prekinuti niti izbaciti iz našeg protokola uz suglasnost naših učitelja. Nama je to normalno. Meni je žao da su se neki roditelji tako reagirali, rekla nam v.d. ravnateljica Jagoda Galić, dodajući kako živimo u liberalnoj državi. Ona se složila s činjenicom da među djecom bilo onih koji nisu vjernici, koji su možda druge vjeroispovijesti. Ali svi su oni su dovedeni pred gotov čin molitve. U školi se inače moli na satu vjeronauka, pojasnila je v.d. ravnateljica škole koja je svojedobno digla na noge javnost zbog kapelice koju je dao izgraditi njezin prethodnik Ivan Čular.

Marko Marin, ravnatelj OŠ Šime Kožičić Benje, pohvalio se činjenicom da od kada je on na čelu te velike škole, prvog dana se poziva svećenik za blagoslov početka nastave. Za njega je to posve normalno proteklih 14 godina.

Ravnateljica škole Bartola Kašica, Katica Skukan, također je pozvala na svećenika na „blagoslov torbi" prvašića koji bi prema njezinim riječima trebao imati poruku „mira i ljubavi". - To je kod nas nastavak tradicije, protokolirano je i prijavljeno Ministarstvu obrazovanja, kazala nam je ravnateljica škole u koju idu i djeca s Novog Bokanjca. Tamo Nadbiskupija i Grad Zadar podižu školu koja će biti katolička.

U OŠ Petar Preradović prvi dan škole nema vjersku tradiciju. - Mi zovemo svećenika na program za dan kruha i plodove zemlje gdje je vjerski blagoslov po tradiciji i običajima. Imali smo jednom na to primjedbu jednog roditelja. Pozivamo ga i za božićnu priredbu za koju smatramo da je dobrodošla duhovna poruka tog vjerskog blagdana, kazala nam je ravnateljica Stanka Pera.

Za početak školske godine misa za učenike i nastavnike koji su vjernici održava se u crkvi sv. Šime, doznajemo od ravnateljice škole na Poluotoku.

Sličan je običaj preuzet i u Arbanasima. Međutim, ravnateljica OŠ Krune Krstića Jasmina Matešić ne zove svećenika na blagoslov učenika u samu školu. - Pozivamo ga jedino na manifestaciju blagoslova kruha i za božićnu priredbu. Župnik se odazove kad može, kazala nam je ravnateljica škole iz koje su ove školske godine dva razreda dislocirana u župni dvor crkve Gospe Loretske.

- Dobili smo suglasnost resornog ministarstva kako bi nastava ostala u jednoj smjeni što je u interesu većine i koncepcije osnovnog obrazovanja, rekla nam je ravnateljica škole Krune Krstića.