Akcija mladih poslala je priopćenje javnosti povodom odgovora Ministarstva mora na njihov zahtjev za poništenje odluke o koncesiji trgovačkom društvu Borik, a kojim se u pitanje doveo "sve jači zamah devastacije javnih prostora navodnim urbanističkim planovima koji su u Zadru redovno također protuzakoniti po mnogim točkama". Priopćenje, koje potpisuje Marjana Botić, prenosimo u cijelosti:

- Povodom zahtjeva Akcije mladih o poništenju odluke omogućavanja prava građenja na pomorskom dobru trgovačkom društvu Borik doo na području turističkog naselja Falkenstainer, na kojem su do sjednice Županijske skupštine imali pravo iznajmljivanja plažnih rekvizita, Ministarstvo mora odgovorilo je traženjem dokumentacije o spornoj odluci od nadležnog županijskog ureda.

Akcija mladih povodom ove sporne koncesije želi naglasiti da je zadarski HDZ godinama u službi male interesne skupine za koju se donose odluke o koncesiji, uređuju urbanistički planovi i protežira ih se u dozvolama prava građenja najčešće stambenih blokova.

Akcija mladih također godinama naglašava da nismo protiv ulaganja i investicija, ali smo protiv ovakvih pogodovanja koje HDZ godinama provodi u Zadru na način da tobožnjim ulagačima zapravo poklanja javne prostore i pogoduje urbanističkim planovima na način da oni minimalnim inicijalnim ulaganjima dobivaju mogućnosti izrade stambenih blokova u čijoj (skupoj) cijeni kvadrata debelo nadoknade minimalno početno ulaganje. Sve na štetu javnih prostora grada Zadra, uskih navodno modernih prometnica bez ili gotovo bez nogostupa, bez autobusnih ugibališta, a biciklističke staze i urbano zelenilo nećemo ni spominjati jer su za zgradurine od 8 + katova, nagurane na samu prometnicu takva rješenja znanstvena fantastika.

Na javnoj raspravi o primjedbama na novi urbanistički plan grada Zadra koja završava ovih dana, Akcija mladih izrazila je svoje protivljenje činjenici da urbanističke planove dodijeljene bez javnog natječaja izrađuju arhitektonski uredi koji ne samo da nemaju dovoljno stručnjaka svih profila pogotovo onih prometne struke, već se evidentno nalaze u jasnom sukobu interese budući se često pojavljuju kao ulagači na susjednom području grada ili čak području za koji su ranije izrađivali urbanistička rješenja ili se pojavljuju kao mogući najmodavci hdz ovskim javnim ustanovama... Također se (kao i svi HDZ-ovski „ulagači") nalaze vjerojatno u dugovima raznim bankama iz kojih ih hdz redovno izvlači praktičnim poklanjanjem atraktivnih prostora, kao što sad svjedočimo kod dozvole građenja notornom „poduzetniku" Zdenku Zriliću na području Uskoka.

Na tom području prijašnji mali vlasnici nisu imali pravo građenja, ali je prelaskom vlasništva u ruke spomenutog „poduzetnika" HDZ je pokorno sve dozvole ekspresno omogućio.

Akcija mladih već godinama u svojoj domeni javnih poslova predstavnika u vijeću i skupštini svaku spornu odluku kao što su gore spomenute pokušava riješiti u korist zadržavanja javnih prostora i ravnopravne tržišne utakmice svih poduzetnika, a ne pogodovanja raznim polukriminalnim i debelo zaduženim sa HDZ-om uvezanim skupinama. Mi se nemamo čega sramiti. Oni koji sve ovo godinama omogućavaju mogu mirno hodati gradom samo zato jer su ga institucionalno i moralno devastirali jednako kao i urbano.

Do kada će građani grada Zadra mirno gledati takvo prostorno uništavanje vlastitog grada pitanje je na koji trebaju odgovoriti sami građani.