Bivši HDZ-ov gradonačelnik Benkovca Mirko Erstić izborio je povratak na posao u Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije iz kojeg je otišao nakon što nije uspio dobiti novi mandat na mjestu zamjenika ravnatelja dr. Predraga Orlovića. U međuvremenu policija je protiv Erstića podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje u pronevjeru počinjenu upravo za vrijeme obnašanja te dužnosti.

Informacija o njegovom povratku u zadarsku Hitnu u javnost je procurila od strane osobe koja je htjela ostati anonimna, a ovaj je postupak nazvala jednom od većih afera Zavoda. Kako je moguće da Upravno vijeće s predsjednikom Stipom Bjelišem donosi takve odluke?, pitala je i županijska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, no konkretan odgovor od osnivača, Zadarske županije, još nije dobila. Očitovanje smo zatražili od prozvanog Bjeliša koji je prvenstveno istaknuo kako nije riječ o njegovom prijedlogu kao što je naznačeno u prijavi čitatelja poslanoj na više adresa.

- Na prijedlog ravnatelja Upravno vijeće je kao drugostupanjsko tijelo na posljednjoj sjednici jednoglasno donijelo odluku da se gospodina Erstića vrati na posao. Bitno je istaknuti kako je ta točka bila na prethodnoj sjednici, no skinuta je s dnevnog reda jer je Upravno vijeće procijenilo da nema dovoljno informacija kako bi moglo zauzeti stav. Zatražili smo dopunu ugovora o radu i ostalih materijala te na temelju te dokumentacije izglasali odluku, rekao nam je Bjeliš. Time je zaključeno kako je Erstiću trebalo biti osigurano radno mjesto i nakon isteka mandata zamjenika ravnatelja, no odluka još nije službeno donesena. Bjeliš će je najvjerojatnije potpisati u srijedu nakon sastanka sa županom Božidarom Longinom s kojim mora razjasniti i daljnje korake u svom radu. Naime, preko medija je najavljeno novo političko razrješenje s mjesta predsjednika Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, no bivši NHR-ov vijećnik naglašava kako on o tome još nema nikakvu službenu informaciju.

Još se čeka i odluka o novom radnom mjestu koje bi odgovaralo stručnoj spremi Mirka Erstića, kojeg sama kaznena prijava ne sprječava u obavljanju posla, već to može samo okrivljujuća presuda. Podsjetimo, Erstić je osumnjičen da tijekom prošle godine novčana sredstva u iznosu od 37 tisuća kuna, koja su mu bila povjerena, nije položio na račun, niti predao u blagajnu. Rezultati su to kriminalističke istrage PU zadarske koja je uslijedila nakon što je bivša voditeljica Saniteta Lucija Rožić dobila otkaz zbog nestanka novca. Ona je isticala kako je novac predala Erstiću i kao dokaz prilagala zapisnike s njegovim potpisom, no je tvrdio kako potpis nije njegov te uzvratio protuprijavom. Grafološkim vještačenjem, kojeg je proveo Odjel gospodarskog kriminaliteta i korupcije, ipak je utvrđeno da je potpis njegov, što je rezultiralo kaznenom prijavom državnom odvjetništvu zbog sumnje u pronevjeru.

Summa summarum, u zadarskoj Hitnoj burna događanja nisu novost, ali danak političkih i drugih "igara" plaćaju pacijenti, kao i dio osoblja, koji bi trebali biti na prvom mjestu jedne tako važne zdravstvene ustanove.