ZADAR- Dean Kotiga najbolji je hrvatski kvizaš koji je na petodnevnom Europskom prvenstvu u Sofiji osvojio šesto mjesto. Hrvatska reprezentacija od 13 igrača, među kojima je i prvi put bio Zadranin Lovro Jurišić, ponovno je bila šesta.

Među 52 nacije, to je fenomenalni uspjeh hrvatskih znalaca, kakav su imali lani u Veneciji i prije toga na EP u Ateni. Na međunarodnim kviz natjecanjima Hrvati sudjeluju tek pet, šest godina, dok su neprikosnoveni Britanci prisutni 15 godina.

Ali je zato Mario Kovač došao do zlatne medalje u specijalističkim kvizu iz izvedbenih umjetnosti. Lovri Jurišiću ovo je prvo veliko natjecanje - prethodna Europska prvenstva propustio je što zbog jednog koncerta, a što zbog putovanja u Indiju, ali se nakon Sofije nada sudjelovanju na Olimpijadi kvizaša koja se dogodine održava u Krakowu.

Lovro je zadovoljan postignutim rezultatima. Individualno je bio u prvoj polovici poretka sa 105. mjestom.

Kao član United States of Croatia, uz Krešimira Sučevića Međerala, Marija Kovača i Jima Mudraka (USA), Lovro je osvojio 12. mjesto u Aspiracijskom kupu. U paru s mladim Lovrom Marinovićem bio je 45., a 64. u znanju iz geografije.

Nema sumnje da će zadarski kvizaš u tom polju znanja dogodine biti bolji nakon što je s Dejanom Kotigom, svjetskim putnikom, dva tjedna obilazio balkanske zemlje.

- Bilo je to pravo studijsko putovanje. Dan prije smo pripremali raspored razgledavanja, što je najvažnije vidjeti i gdje je nabolje pojesti. Izvan tih kategorija, bila je lista UNESCO-a. Ono što su oni stavil pod zaštitu svjetske kulturne i prirodne baštine, zbilja je trebalo vidjeti, pa makar i s puta skrenuti,  rekao nam je Lovre po povratku u Zadar. Uz Dejana Kotigu dvotjedno putovanje je bio poseban doživljaj.

Kotiga je bio pobjednik Memorijala Mirko Miočić kojeg Lovre i ekipa organiziraju već treću godinu u Zadru. Sudjelovanje na EP-u u Sofiji, za Jurišića, koji je inače županijski pročelnik, bila je korisno iskustvo.

- Dobro je vidjeti organizacijski u čemu smo mi bolji, a u čemu lošiji što se može popraviti za idući Memorijal, reći će Lovro Jurišić, najbolji zadarski kvizaš koji ne prestaje učiti.