Gost prošlotjedne emisije "Na mladima svijet ostaje" Radija 057 bio je zadarski šahovski velemajstor Saša Martinović koji je pobijedio na jubilarnom, XX. Zatvorenom pojedinačnom državnom šahovskom prvenstvu u Vinkovcima za ŠK „Solin-Cemex". Do pobjede je došao sjajnim finišem, s ukupno 3 pobjede i 8 remija te je ujedno i jedan od dva igrača koji su ostali neporaženi, a nama je pričao o iskustvu s turnira, kako je sve počelo, može li se od šaha živjeti i daljnjim (šahovskim) planovima.

- Pravilima šaha naučio me moj otac koji je također veliki šahovski zaljubljenik i majstorski kandidat kada sam imao samo dvije i pol godine! Kao mali sam zavolio igru i pokazalo se da sam jako dobar - sa šest godina osvojio sam prvenstvo Bavarske, s obzirom da smo u to ratno vrijeme živjeli u Njemačkoj. Na turniru kojeg sam sada osvojio nisam očekivao tako dobar rezultat, pa mi je trebalo čak i neko vrijeme da dođem sebi i uvjerim se da je ovo sve stvarno. Čak sam bio i malo skeptičan zbog ove situacije s koronom, budući da su svi turniri otkazani, a ovaj je bio jedini ozbiljniji turnir koji se održao nakon "lockdowna", priča mladi zadarski šahovski majstor. 

Saša priznaje da mu se u tijeku turnira dogodio motivacijski trenutak kada mu se na jednoj popularnoj šahovskoj stranici javio proslavljeni tenisač Ivan Ljubičić, koji je i sam zaljubljenik u šah. 

- Pitao me gdje se može pratiti turnir. Kako je on bio jedan od mojih sportskih uzora - kao mali sam uvijek gledao njegove mečeve, a i inače volim tenis - rekao sam si "Pa čovječe, prati te Ivan Ljubičić, najveća sportska legenda, pa moraš sada zapeti!". I tada se nešto "prelomilo" u meni, prisjeća se Saša.

Teorijski rad i praksa kod šaha se mora balansirati. Ipak, malo više vremena treba posvetiti pripremama, ali jedno bez drugog jednostavno ne ide. 

- Kod mene kad i odmaram ne može proći bez šaha od tri do četiri sata dnevno. Kada radim intenzivnije, radi se od 10 do 15 sati dnevno. Od šaha se može živjeti, to nije nimalo sporno. Naravno, ne zarađuju se milijuni, ali za pristojan život - apsolutno. 

Ponosni državni prvak naglašava kako su vještine koje svaki šahist mora imati gotovo jednake kao i za svaki drugi sport - fokus, usredotočenost, koncentracija, borbenost, "jaka" glava, strpljenje... 

- Kod mene sve ovisi o situciji, da li sam taj dan više za mirniju ili agresivniju igru. Ovaj turnir sam, primjerice, igrao jako oprezno i čvrsto, shvatio sam da je jako bitno ne izgubiti partiju, što predstavlja težak udarac kojeg moraš nadoknađivati sa još više pobjeda.  Pojedinačno mi je ovo definitivno najbolji trenutak karijere, jedino bih još mogao izdvojiti grupni nastup za reprezentaciju, zaključuje Saša u eteru Radija 057 i dodaje kako je teško predvidjeti koliko će se igrati šah u naredno "korona" doba. Većina velikih turnira je otkazana, ali svakako planira zaigrati Finale Kupa Republike Hrvatske u kojem zajedno sa svojim klubom iz Solina brani titulu.