Nastavlja se energetska obnova školskih zgrada na području Zadarske županije. Nakon što su u ovoj godini već završena dva projekta energetske obnove škola u Škabrnji i Gračacu, tijekom ljeta dovršena je i zgrade u Perivoju Vladimira Nazora gdje su smještene čak četiri škole - Gimnazija Vladimira Nazora, Gimnazija Jurja Barakovića, Prirodoslovno-grafička škola, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna.

Ukupna vrijednost projekta je 8,23 milijuna kuna, od čega je 2,63 milijuna financirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a preostalih 5,6 milijuna kuna osigurala je Zadarska županija.

„Kao osnivači školskih ustanova na svom području, intenzivno radimo na stvaranju jednakih uvjeta za školovanje za sve učenike u našoj županiji. Sigurno je da će nakon što učenici opet sjednu u klupe, boravak u školi biti ugodniji za njih, a i da će biti znatno manje potrebe za potrošnjom energije za grijanje objekta. Slobodno možemo reći kako smo zgradu gimnazija uredili po mjeri učenika, odnosno dobit ćemo prostor za odgoj i obrazovanje za 21. stoljeće. Posebno sam emotivan kad je u pitanju ova zgrada jer sam sjedio u ovim školskim klupama te me vežu brojne lijepe uspomene", kazao je župan Božidar Longin.

Projekt energetske obnove zgrade uključio je toplinsku izolaciju vanjskih zidova s unutarnje strane, toplinsku izolaciju ravnog krova i zamjenu drvenog krovišta (2.500 m² krova), zamjenu vanjske stolarije drvenom stolarijom (290 prozora), te modernizaciju rasvjete odnosno zamjenu unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom. Projektirana ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje iznosi 82,14% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a očekivani energetski razred zgrade nakon obnove je A (nekadašnji energetski razred je C).

„Energetsku obnovu proveli smo u dvije faze, odnosno kroz dvije ljetne sezone. Promijenjeno je kompletno krovište zgrade, postavljeni su novi drveni prozori, toplinska izolacija vanjskih zidova te nova rasvjeta. U tijeku su završni radovi i u novoj školskoj godini učenici i nastavno osoblje imat će puno bolje uvjete", rekao je županijski pročelnik za kulturu, obrazovanje i šport Ivan Šimunić koji je u pratnji ravnatelja škola tijekom ovog tjedna pregledao završene radove.

Energetski obnovljene školske zgrade u Gračacu i Škabrnji, a godinu dana ranije i škola u Pagu, već sada pokazale su značajne uštede.

„Ovom obnovom poboljšali smo standard u objektima, ali i uštedjeli na ukupnoj energiji više od 50 posto na godišnjoj razini. Ujedno smo osigurali kvalitetnije uvjete boravka u školskim prostorima učenicima i djelatnicima škole", dodaje Šimunić.

Već su spremni i neki novi projekti obnova školskih zgrada, ali i izgradnja jedne nove škole. Naime, nakon što je Zadarska županija dobila dva regionalna centra kompetentnosti, čime su Medicinska i Strukovna škola osigurale preko 140 milijuna kuna za ulaganja u infrastrukturu, kadrove, opremu i programe, posebno je razveselila vijest da će se uskoro početi graditi nova zgrada Medicinske škole na Relji, u neposrednoj blizini glavne nastavne baze - Opće bolnice Zadar.

„Mogu izraziti veliko zadovoljstvo što se upravo u strukovnom obrazovanju na našem području događaju ovako veliki, pozitivni pomaci. Ono što također možemo najaviti, jest da smo od ove godine, svjesni potreba na tržištu rada, u deficitarna zanimanja pribrojili medicinske sestre, tehničare i farmaceutske tehničare. Konkretno, to znači da će Županija svim učenicima od prvog do završnog razreda financirati udžbenike i, prema potrebi, druge troškove školovanja", najavio je župan Božidar Longin.