"Imam kući milijun igračaka, ali ovakve nikad nisam vidio", iskreno se oduševio dječak iz vrtića Vladimir Nazor u Arbanasima, kada je ugledao darove koje je pratnja gradonačelnika Branka Dukića jutros donijela na igralište. Riječ je o inače uobičajenom obilasku jednog od vrtića na početku pedagoške godine, ali ovog puta zbog specifičnih uvjeta nije bio organiziran prvog dana školske godine. Nikad nije kasno, kao ni za one koji ove godine čekaju na upis djeteta u jednu od dviju vrtićkih ustanova, Radost i Sunce, ili u jedan od privatnih vrtića koje grad također sufinancira, a trebali bi po Dukićevoj najavi biti upisani tijekom godine.

- Malo koji grad se može pohvaliti pokrivenošću i sistemom financiranja vrtića dugih osnivača poput našeg. Imamo sveukupno 132 odgajatelja, Mrežu ZaDar za smjenski rad i produženi boravak, mobilni tim s psiholozima i medicinskom sestrom... U ovom trenutku imamo još stotinjak neupisane djece, no odlaskom štićenika Latice u Centar Mocire, otvara nam se prostor za još četiri odjeljenja u Pčelici, najavio je jutros Dukić.

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić podsjetio je na stalna ulaganja u vrtiće, za vrijeme bivših i sadašnjeg gradonačelnika.

- Mislim da smo i u ovom četverogodišnjem razdoblju napravili nove pomake. Sada imamo nove potrebe na koje želimo odgovoriti, prije svega kroz zadovoljavajući kapacitet vrtićkih ustanova, ali i provođenja epidemioloških mjera u ovim posebnim okolnostima. Za sada se situacija dobro razvija - u jednom vrtiću privatnog osnivača imamo dvije skupine u samoizolaciji, jer je odgojitelj bio zaražen. Dvoje naše djece je u samoizolaciji, ali kako nisu ni krenuli u vrtić nije bilo potrebe za daljnjim mjerama, rekao je Nekić.

Ravnateljica DV Sunce Ana Dunatov navela je i razlog zbog kojega je gradonačelnik danas došao baš u ovaj vrtić - ove je godine u nove podove, izolaciju, parkete i igralište uloženo 150 tisuća kuna. Svake godine ulaže se u barem jedan objekt, čime se podiže kvaliteta odgoja na razini cijele ustanove.

Nakon susreta u Gradskoj upravi potpisan je ugovor o sufinanciranju plaća odgojiteljica u vrtićima privatnih osnivača, koji posluju također sa subvencioniranom cijenom - 600 kuna za prvo, 300 za drugo i besplatno za treće i svako sljedeće dijete u obitelji.