Trgovački sud u Zadru potvrdio je stečajni plan za Vigens, kojega je sukladno glasanju vjerovnika predložila stečajna upraviteljica Radojka Danek. Najveći vjerovnik, švicarski investicijski fond DDM Invest III AG, koji je na sebe preuzeo tražbine Zagrebačke banke, neće se odreći svojih potraživanja, ali će 7,2 milijuna kuna duga pretvoriti u temeljni kapital, dok bi mu ostatak od 45 milijuna kuna Vigens trebao isplatiti s kamatama nakon počeka od 24 mjeseca. Cijeli iznos od 1,8 milijuna kuna isplatit će se i razlučnom vjerovniku Venciju Mediću, dok će se kredit od 14,6 milijuna kuna vraćati iz drugih izvora.

U znatno nepovoljnijem položaju su vjerovnici drugog isplatnog reda, a radi se o klasičnim vjerovnicima kojima je Vigens ostao dužan za pružene usluge, kao što su Vodovod, Čistoća, rasadnici, dostavljači stočne hrane, goriva, struje, odvjetnik, Grad Nin, državne institucije itd. Kako su oni potraživali tek 3,5 milijuna kuna, svojim glasovima nisu mogli utjecati na stečajni plan, već moraju prihvatiti ono što su veći "igrači" odlučili, a to je otpis 75 posto utvrđene tražbine, te isplata preostale četvrtine u 36 mjesečnih jednakih rata, s počekom od šest mjeseci.

Vigens će im umjesto 3,5 milijuna kuna vratiti, ako stečajni plan uspije, oko 880 tisuća kuna. Osporena je tražbina građevinske tvrtke Rathgeber plan, koja je u međuvremenu također završila u stečaju, ali i u slučaju priznanja njoj će se umjesto 8,5 milijuna kuna isplatiti tek četvrtina iznosa.

Sutkinja Ardena Bajlo izvijestila je kako je na ročište za raspravljanje i glasovanje o stečajnom planu pristupila potrebna većina vjerovnika svih skupina, uz napomenu da su vjerovnici prvog višeg isplatnog reda (radnici) u međuvremenu podmireni iz sredstava postignutih tekućim poslovanjem. Danek je navela da je prihvaćanje stečajnog plana u interesu svih vjerovnika te je sud utvrdio da je stečajni plan prihvaćen.

Podsjetimo, švicarski investicijski fond planirao je rasprodati nekretnine i stočni fond, ali kad se vidjelo da nema interesa za kupnju po cijenama koje bi jamčile povrat ulaganja, zaustavljena je prodaja te se krenulo s izradom stečajnog plana u kojemu bi se pokušalo zadržati poslovanje i omogućilo naplatu u boljim vremenima.