Vrhovni sud donio je presudu u trećem stupnju kojom je odbio žalbu optuženika Hrvoja Domobrana Kneževića i njegove majke kao neosnovanu i potvrdio drugostupanjsku presudu istog suda.

Time je postala pravomoćna presuda kojom je Domobran Knežević osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora 25 godina, zbog ubojstva nevjenčane supruge Josipe Božić, stravičnog zločina koji se dogodio 2015. godine u mjestu Modrič kod Zadra.

Priopćenje Vrhovnog suda objavljujemo u cijelosti:

U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi. Uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati najdulje tri godine.

Optuženik je osuđen zbog ubojstva izvanbračne supruge na okrutan način. Nakon što su zajedno konzumirali drogu udarao je i bacao žrtvu. Zadao joj je 39 rana po cijelom tijelu sa skalpelom, odvijačem, šilom i kuhinjskim nožem. Žrtva je trpjela fizičke i psihičke boli visokog intenziteta i bezuspješno se pokušavala suprotstaviti. Optuženik je žrtvi zadao smrtonosnu ozljedu ubodom u vrat uslijed čega je žrtva iskrvarila i preminula.

Vrhovni sud smatra da je odluka drugostupanjskog suda o kazni u svemu primjerena ličnosti optuženika i svim okolnostima počinjenog kaznenog djela. Pravilno je u drugostupanjskoj presudi kao olakotna okolnost cijenjena optuženikova mladost (22 godine) te da je samoinicijativno obavijestio policiju da je počinio kazneno djelo. U vrijeme počinjenja djela bio je bitno smanjeno ubrojiv. Ponašanjem tijekom postupka izrazio je određeni stupanj žaljenja zbog počinjenog kaznenog djela i bio je dosljedan u priznanju da je žrtvi oduzeo život. Djelo je počinio pod odlučujućim djelovanjem sredstava ovisnosti, a tijekom postupka nije utvrđeno da bi kazneno djelo bilo obuhvaćeno njegovom namjerom kada se dovodio u stanje bitno smanjene ubrojivosti. Utvrđen je poremećaj osobnosti te elementi agresivnosti. Nakon počinjenja djela bio je u depresiji te je pokušao samoubojstvo. Otegotno je što je na surov i okrutan način oduzeo život jednoj mladoj osobi, koja ničim nije doprinijela počinjenju kaznenog djela.

Kaznom dugotrajnog zatvora 25 godina ispunit će se svrha kažnjavanja i izraziti jasna društvena osuda. Ova kazna treba utjecati na optuženika da ubuduće ne čini kaznena djela, a svim građanima pokazati da je činjenje kaznenih djela pogibeljno, a kažnjavanje njihovih počinitelja pravedno. Osim toga, pojačat će se povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava.

Protiv presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske donesene u trećem stupnju nije dopuštena žalba.