Tijekom idućeg tjedna u Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije trebalo bi stići 600 doza Moderna cjepiva od predviđenih 1.200, jer je prepolovljena količina za cijelu Hrvatsku, kao i 900 doza Astra Zeneca cjepiva, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije. Distribucija će biti proporcionalna po ambulantama u omjeru cjepiva koje dolazi - dio Moderne i dio Astre Zenece ide svakoj ambulanti koja dobije cjepivo. U tjednu od 22. do 26. veljače za Zadarsku županiju predviđena je ukupna količina cjepiva Astra Zenece od 1.900 doza.

- Budući da je još uvijek riječ o manjim količinama cjepiva, ono će biti raspoređeno u 98 obiteljskih ambulanti na području Zadarske županije, a kad stignu veće količine, osim u ordinacijama obiteljske medicine, organizirat će se punkt za cijepljenje u Zadru, u prostoru ŠC Višnjik. Dom zdravlja Zadarske županije organizirat će rad triju mobilnih timova na cjepilištu Višnjik sukladno dinamici cijepljenja i distribuciji cjepiva.

Vezano uz vrste cjepiva, voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije dr. Alan Medić podsjeća na obavijest Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prema kojoj su sve tri vrste cjepiva koje su sada dostupne za primjenu u EU prošle istu rigoroznu kontrolu kod regulatornih tijela (EMA, HALMED) i sigurna su za primjenu. Sva tri cjepiva su registrirano za primjenu kod svih osoba starijih od 18 godina. Sve tri vrste cjepiva izrađene su od istog soja koronavirusa SARS-CoV-2, pa je za pretpostaviti da bi jednako trebala štititi od do sada otkrivenih mutiranih varijanti virusa, a jednako su učinkovita/djelotvorna u sprječavanju težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda, pa cijepljenje ima veću korist u odnosu na necijepljenje, kada postoji rizik za zarazu.

- Ni cjepivo protiv gripe nema jako visoku djelotvornost u usporedbi s nekim drugim cjepivima (prosječno je oko 50%, ali raspon za pojedine sezone može biti 20-70%), no zna se da sprječava razvoj teške kliničke slike i/ili skraćuje trajanje simptoma bolesti, pa se preporučuje cijepljenje, posebice osobama koje imaju veći rizik za razvoj teže kliničke slike, ističe se u smjernicama.
Inače, tijekom jučerašnjeg dana u Zadarskoj županiji testirano je 175 uzoraka, od kojih je pozitivnih 11. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 18 bolesnika od kojih je 3 na respiratoru.