Sveučilište u Zadru je nedavno od Zadarske županije službeno zatražilo da im se dodijeli prostor nekadašnjih radionica TŠC-a, potvrđeno je iz Ureda rektorice.

Taj bi im prostor koristio "za potrebe znanstvenoga i nastavnog rada, čime se ostaje pri nakani donatora Paška Bakmaza koji je oporučno ostavio financijska sredstva za izgradnju cijele te zgrade koja bi trebala služiti isključivo za obrazovne potrebe", napisano je u odgovoru na novinarski upit.
Iz Ureda rektorice podsjećaju kako Sveučilište u Zadru ostvaruje svoju djelatnost na više lokacija u Zadru i u Gospiću. S obzirom na to da su potrebe za prostorom znatno veće nego li su raspoloživi prostorni kapaciteti u vlasništvu ili u posjedu Sveučilišta, neke smo prostore morali unajmiti. Zbog toga bi nam dobro došao i dio zgrade koju je nekada koristila Tehnička škola za praktični dio nastave, razlozi su njihovog zahtjeva prema Zadarskoj županiji.

Ona je kao osnivač srednjih škola koje su iselile iz bivšeg TŠC-a, školski dio kompleksa dodijelila Sveučilištu, a prostor radionica za novu srednju školu. Izbor je pao na Školu za primjenjenu umjetnost i dizajn.
Iako je HDZ-ova vijećnica, Marjana Bakmaz, ravnateljica te škole nije imala pojma da su definitvno" ispali iz igre".

Zadarska županija nam daje potporu u svakom pogledu, prethodno je napisala ravnateljica Bakmaz te istaknula kako se u Prostornom planu Grada Zadra ta nova čestici 10755/1 "definirana javnom i društvenom , školska namjena ( oznaka D5)".

Škola je naručila i platila čak dva idejna rješenja. Prvo od Siriusa, koji je bio projektant Sveučilišta za njihov dio zgrade. Tadašnja "Komisija za lijepo" nije bila suglasna s njihovim idejnim rješenjem  a samim time nije dobio suglasnost konzervatora za lokacijsku dozvolu.

Stoga se pokušalo s AB Forumom i utjecajnim projektnatima Ivom Letilović i Igorom Pedišićem s kojima je ravnateljica Bakmaz potpisala ugovor još 2017. godine. Međutim, konzervatori su bili protiv daljenjeg projektiranja, informacija je koju nam je napisao županijski pročelnik Ivan Šimunić. Zašto?

Pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru. Igor Miletić uputio nas je na mišljenje Ministarstva kulture upućeno Županiji i Gradu Zadru iz 2018. iz Ministarstva kulture. Nakon tjedan dana od novinarskog upita, jučer nam je poslano očitovanje iz Ministartva kulture i medija - zapakirano u celofan. Uz povijesni podsjetnik da se radi lokaciji unutar zidina upisanih u registar svjetske baštine, iz Ministarstva su podsjetili kako je idejno rješenje „AB Foruma" iz 2018 godine proslijeđeno iz Zadra u Upravu na mišljenje. Ono je dostavljeno nadležnima u Zadarskoj županiji i Gradu Zadru.

"U mišljenju je dana preliminarna analiza arhitektonsko urbanističkih obilježja predmetnog bloka i njegovog okruženja te je predloženo da se radi istaknutog značaja i osjetljivosti lokacije razradi programski i projektni zadatak od strane zainteresiranih partnera Grada Zadra i Zadarske županije, koji bi predstavljao podlogu za provedbu arhitektonskog natječaja kao optimalnog postupka za realizaciju najkvalitetnijeg rješenja."

Iz ove krležijanske rečenice, možemo iščitati da se Upravi nije svidjelo idejno rješenje nove školske zgrada koja je  prostorno "pojela" onu koju će obnoviti Sveučilište te su tražili provedbu arhitektonskog natječaja koji zna se kako se provode i kako završavaju.

Istom tom ministarstvu u vrijeme Bože Biškupića nije palo napamet provesti arhitektonski natječaj za Muzej antičkog stakla čija nadogradnja ostaje "šaka u oči" na istim tim zaštićenim bedemima.