Projekt »Lov na znanje«, koji je u provedbi na području grada Benkovca, jedinstveni je projekt koji kroz provedbu programa neformalnog obrazovanja, razvojem nove profesionalne figure po načelu cjeloživotnog učenja te razvojem specifičnih stručnih znanja i socijalno interpersonalnih vještina kroz provedbu »po mjeri« izrađenih programa, stvara pozitivan poduzetnički okvir te ima za cilj povećati zapošljivost 25 osoba s područja grada Benkovca kao i razvoj ostalih gospodarskih dionika kroz selektivne oblike turizma. Sa zanimljivostima ovog projekta upoznali su nas voditeljica projekta Ivana Mamić i savjetnik za lovstvo i zaštitu okoliša Senad Salihović iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA-e.

Lov na znanje je primjer još jedne uspješne međusektorske suradnje kojom se nastoji utjecati na društveni i ekonomski razvoj Grada Benkovca. Suradnja je to Lovačke udruge Benkovac i Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije u cilju razvoja specifičnih vještina i povećanju socijalnog uključivanja kroz razvoj selektivnog oblika turizma, u ovom slučaju lovnog turizma. Projektni partneri vođeni su idejom kako ruralno područje Zadarske županije, koje čini i grad Benkovac, ima velik potencijal za razvoj lovnog turizma.

Ovaj vid turizma ima izuzetnu perspektivu jer u sebi objedinjuje i boravak u prirodi, lovstvo, ali i gastronomsku ponudu područja. Kreiranjem nove profesionalne figure - lovnog animatora proširit će se postojeće kompetencije ciljne skupine. Naime, kroz projekt se provodi program neformalnog cjeloživotnog obrazovanja kroz 5 modula (Zakonodavni okvir, Bio svijet-flora i fauna, Eko, etno i gastro ponude, marketing i umrežavanje) te dodatnih tečajeva motivacije, komunikacijskih i poslovnih vještina, talijanskog jezika, informatike, prve pomoći, osnove kinologije, ocjenjivanje trofeja, nakon kojeg će polaznici, odnosno ciljna skupina, steći titulu lovnog animatora, ali i ojačati motivaciju, komunikaciju i prezentacijske vještine, te specifična znanja i vještine u području lovstva potrebna za obavljanje specifičnog posla u sektoru lovnog turizma.

„Nadam se da ćemo kroz provedbu ovih predavanja omogućiti stjecanje novih vještina i znanja koja će potaknuti nova zapošljavanja u ovom sektoru i da ćemo ovim projektom potaknuti kroz jedan stručan pristup i povećan dolazak stranih gostiju, a samim time i pozitivno djelovati na ostale sektore kao što je agroturizam, OPG-ove, povijesno - kulturne ustanove i na ostale subjekte te na taj način generirati gospodarski rast benkovačkog područja", kazao nam je Senad Salihović iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije.

Velik interes za aktivnosti koje se odvijaju u sklopu projekta dokaz je kako je ovaj suradnja pogodila u srž i još jedna potvrda kako je ulaganje u ljudske kapacitete jamac razvoja svake sredine.

Projekt „Lov na znanje" u potpunosti je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.155.802,00 kn, a provodi se na području grada Benkovca od 3. travnja 2020. do 3. travnja 2022. godine.