Ako se „Zemlja smiješi cvijećem", kako je to riječima dočarao američki pjesnik Ralph Waldo Emerson, Zadar se godinama smiješio „Cvijetom Zadra", manifestacijom koja je prvi put održana u travnju 2015. godine, kao jedina izložba cvijeća u Dalmaciji.

Cvjetni crveno-bijeli dres Luke Modrića, jedrilica Šime Fantele, klavir i plutajuće note, bicikli te bijela kočija, samo su dio prizora po kojima Zadrani pamte ovu manifestaciju, a koje smo odlučili oživjeti kroz Retrospektivu Cvijeta Zadra.

- Nit vodilja same izložbe je da gradu, duge perivojne tradicije, predstavimo izložbu hortikulture, vrtne umjetnosti i cvjećarstva na jednom mjestu. U pet godina u kontinuitetu, koliko se održala izložba, unutar četverodnevnog programa, ponuđeni su razni sadržaji za građane grada Zadra, a i za sve posjetitelje našega grada. IzIožba je obuhvaćala prostor gredica na Obali Petra Krešimira IV., koje su prepuštene mašti izlagača i kao takve ostale su trajno kroz turističku sezonu. No „Cvijet Zadra" nije samo izložba koja obuhvaća cvjetne slike unutar gredica, nego sa sobom nosi niz vrijednih sadržaja, podsjeća Josip Krnčević, direktor Nasada u čijoj je organizaciji održana izložba.

Povodom naše Retrospektive, kroz koju vas kroz godine njezina održavanja vodimo odabirom najboljih fotografija, Krnčević ističe kako je program „Cvijeta Zadra" bio ispunjen brojnim edukativnim predavanjima stručnjaka iz cijele Hrvatske, dječjim radionicama i edukativnim šetnjama, tijekom kojih su uz stručna vodstva građani mogli naučiti o povijesti i botanici gradskih perivoja.

- Na velikom dijelu rive, osim zabavnog dijela, organizirana je i prodaja sadnica. Izložba cvijeća „Cvijet Zadra" vrijedna je manifestacija koja osim cvjetne razglednice grada, nudi mnoštvo sadržaja, značajnih za podizanje svijesti građana o važnosti uređenja okoliša, biljnog svijeta i zaštiti prirode, te služi kao slikoviti uvod u turističku sezonu, ističe direktor Nasada.

No nažalost, i ovu je cvjetnu tradiciju, kao i brojne druge, prekinula epidemija koronavirusa.

- Bez obzira na to što izložba „Cvijet Zadra" zbog novonastale situacije u zadnje dvije godine nije održana, naše gredice nisu niti malo izgubile na svojoj ljepoti. Raznovrsne vrste sezonskog cvijeća i ukrasnog bilja, krase i danas rivu svojim šarenilom i ljepotom i pretvaraju je u najljepšu gradsku cvjetnu promenadu. Tvrtka „Nasadi" i ovoga proljeća nastoji posaditi što veći broj stabala i ukrasnih grmova. U sklopu akcije povodom Dana planeta Zemlje, posadili smo 63 stabla na području čitavog grada. Sadilo se u raznim dvorištima, perivojima, formiralo se nove drvorede i vršilo njihove nadopune, poručuje direktor Nasada Josip Krnčević posebno ističući zajedničku akciju sa učenicima Prirodoslovno - grafičke škole u sklopu koje je u Perivoju Vladimira Nazora za Dan planeta Zemlje posađeno stablo australskog stribora, vrijedne i jedinstvene sadnice u našem gradu.