Na 2. sjednici Gradskog vijeća Zadar u novom sastavu jedna od točaka bit će izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog nogometnog kluba Zadar. Iako udruga nema formalne veze s Gradom Zadrom jer joj on nije osnivač, izvješće je obrazloženo sljedećom formulacijom direktora Damira Kneževića:

- Grad Zadar je nositelj projekta kada su u pitanju vlasnički odnosi jer se polazi od činjenice da se radi o subjektu koji financira klub kroz godišnje pozajmice, dok se ne iznađe najkvalitetnije rješenje.

Naravno, riječ je o pozajmici od 2,5 milijuna kuna koju je gradonačelnik Branko Dukić odobrio u prošlom sazivu vijeća, navodeći kako se ona daje jer je ulazak investitora gotova stvar te se očekuje odmah iza Nove godine. U ovom izvješću nema spomena o navodnom investitoru, već se razrađuju modeli njegovog ulaska u klub, a do tada bi ga financirao Grad godišnjim pozajmicama od 2,5 milijuna kuna.

- U idealnoj situaciji tranzicija može trajati do kraja iduće godine (12/2022), u realnoj situaciji koja ovisi o nizu vanjskih faktora do 6/2023. HNK Zadar bi mogao ostvariti zacrtane rezultatske ciljeve da prva momčad nastupa u 2. HNL, osigurati pretpostavke za infrastrukturno napredovanje do razine stadionske infrastrukture koja udovoljava licenciranju za igranje utakmica 1. HNL i međunarodnih utakmica, čime bi se stvorila povoljnija pregovaračka pozicija prema investitorima, partnerima i sponzorima u interesu grada i građana Zadra, ljubitelja nogometa, djece i mladih obitelji, navodi Knežević.

Predložene su tri varijante preoblikovanja - prva u kojoj bi klub investitor preuzeo u cijelosti s obvezom Grada da participira u ulaganju u sportsku infrastrukturu, druga podrazumijeva investitora koji će preuzeti 75 posto dionica, a dosadašnja ulaganja Grada se u procesu preoblikovanja pretvaraju u dionice i priznaju kao ulaganja u Školu nogometa. U navedenoj varijanti projekt HNK Zadar bi trebao biti od strane grada Zadra proglašen od posebne vrijednosti i kao takav financiran izvan proračuna namijenjenog za Zajednicu sportova grada Zadra. U trećoj varijanti Grad također zadržava 25 posto dionica, ali investitor u projekt ulazi za strateškim partnerom, koji bi dobio 25 posto dionica uz obvezu ulaganja u stadionsku infrastrukturu kroz privatno javno partnerstvo.

- Klub nema nikakve veze s ranijim nogometnim subjektom NK Zadar, pa se tako za rad i funkcioniranje ne vežu nikakva financijska potraživanja i dugovi. HNK Zadar je udruga građana podržana od Grada Zadra kroz model pozajmice dok se ne ostvare uvjeti za preoblikovanje i suradnju s investitorom, ponavlja Knežević, iz čega se može zaključiti da je Grad ipak sudjelovao u odluci da se stari klub ostavi s dugovanjima koja vode u stečaj a istovremeno osnuje udruga građana.

U financijskom izvješću vidljivo je da je najveći dio pozajmice, oko milijun kuna, otišao na plaće u Školi nogometa (Krešimir Gojun i treneri), zatim oko pola milijuna za plaće igračima te pola milijuna za plaće uprave i održavanja. Zabilježen je i operativni leasing od 95.998 kuna.

U projekciji godišnjeg budžeta kroz pet godina navodi se ulog Grada Zadra od po 200.000 eura, a marketing bi rastao iz godine u godinu, pa bi se u 2025./26. iz oglašavanja trebalo „ubrati" 2 milijuna eura. Za usporedbu, sveukupni prihod KK Zadar u prošloj godini, od sponzora, ulaznica, marketinških aktivnosti... bio je manji od milijun eura. „U suprotnom, budžet će se slagati prema pozajmici koju grad Zadar deponira prema HNK Zadar u visini od cca 2.5 milijuna kuna na godišnjoj razini", navodi se u izvješću.

Grad Zadar uplatio je u srpnju posljednju ratu pozajmice od 240.000 kuna, čime su isplaćene plaće za lipanj. Za nove plaće trebat će im nova pozajmica Grada, jer se drugi model u ovom trenutku ne nazire.