Ukidanje prireza na porez za plaću Gradu Zadru godišnje donosi 25 milijuna kuna prihoda. Prirez je u Zadru uveden 2013. godine kada je gradskoj vlasti dogorjelo s osiromašenom gradskom blagajnom koja još vuče minus s početka prošlog desetljeća.

Vijećnik Danijel Radeta iznio je prijedlog koalicije Srcem za Zadar da se prirez ukine. Sve to zbog građana koje je od tog zakonskog „harača" štitio svojedobno i MODES koji je na godinu dana uspio postići smanjenje stope prireza od 12 posto kao zalog koalicijskog sporazuma. No, to im nije vrednovano na idućim izborima. Zadarski HDZ je, međutim, na tome itekako znao poentirati. Prvo su se pred izbore hvalili da je Zadar jedini grad bez prireza, a onda da je on među najmanjoj stopi od većih gradova. Drugo je pitanje - je li Zadar još uvijek među pet najvećih gradova u Hrvatskoj.

Aktualni predsjednik zadarskog HDZ-a, Šime Erlić izjavio je na bačenu rukavicu kako svaki vijećnik ima odgovornost prema građanima. Ako većina vijećnika izglasa tu odluku, neka kažu i kome će onda uzeti, poručio je Erlić dodajući kako je gradska uprava spremna operativno provesti tu odluku.

Pročelnik za financije Ivan Mijolović ističe kako je prirez proračunski prihod koji se nema s čim nadomjestiti, a na rashodovnoj strani bi svakoga „očešalo".

Prihod od prireza u proračunskoj računici uglavnom je pokrivao financijski udio Grada Zadra od 15 posto u EU projektima, rekao je pročelnik Mijolović.

Prirez poreza na osobni dohodak jedno je od izravnih davanja građana. Onima s nižim plaćama, a one su u Zadru ispod državnog prosjeka, to je minimalni iznos, ali imaju pravo govoriti da se ništa ne radi ili da se krivo troše njihovi novci.

A oni Zadrani koji imaju enormno visoke plaće našli su načina kako da sami sebe zaštite od tih 12 posto mjesečnog izdvajanja. Neki su se jednostavno prijavili na adrese izvan Grada Zadra kao zone prireza kojeg bi oni osjetili na svom džepu. Jer, obveznik plaćanja prireza porezu na dohodak je fizička osoba koja je obveznik poreza na dohodak i ima prebivalište ili uobičajeno boravište...